Здраве и красота

4 причини да взимате студен душ, дори през зимата

Защо ледената струя е полезна

01.11.2020г. / 05 52ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Няма нищо по-освежаващо от това да си вземете душ. След дълъг и изтощителен ден отнемането на цялата натрупана мръсотия и напрежение се отмива с горещата вода, а вие се чувствате отново бодри и свежи. Да, но вероятно пропускате студения душ, а той не е за подценяване. Колкото и да не ви се иска да мръзнете в студените есенни и зимни дни, студеният душ има невероятни ползи дори в мразовитото време. Заслужава си да потърпите няколко секунди студената струя, защото тя носи невероятни ползи за здравето. Ето какви.

Ползата от горещия душ

Повече енергия

Ако искате да се събуждате енергични и ободрени всяка сутрин, взимайте студен душ за няколко секунди. Правете го след като сте взели горещ. Редуването на топла и студена струя стимулира освобождаването на норадреналин от симпатиковата нервна система. Той е невротрансмитер, който активира центрове в мозъка, повишаващи енергията и бдителността. 

Подобрява настроението

Освен че повишава енергията ви, студеният душ подобрява и настроението. Норепинефринът, отделян при студен душ, има положителен ефект върху настроението. Прави ви по-малко податливи на безпокойство, тревожност и депресия. 

5 грешки при взимането на душ, които вредят

Поради високата плътност на рецепторите за студ, разположени по кожата, студеният душ изпраща голямо количество електроимпулси към нервните окончания. Тези сигнали стигат до мозъка и оказват антидепресивен ефект.  

Облекчава болки и възпаления

Термотерапията винаги помага при възпаления по ставите и кожата. Ето защо студените душове могат да ви бъдат от полза в намаляване на болката, сковаността, дискомфорта и възпаленията, които намаляват възможността за нормална физическа активност. 

5 чудеса, които студеният душ прави с кожата

За по-силна имунна система

Студените душове спомагат за подсилване на имунната система. Това се дължи на провокацията на лимфната система и кръвообращението, които стимулират имунните защити и правят имунната система по-пълноценна, особено през есента и зимата.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 3 години )