Здраве и красота

Как да ограничите риска от заразяване, ако имате болни в семейството

Няколко полезни съвета по време на пандемия

02.11.2020г. / 12 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

С увеличаването на броя на инфектираните с коронавирус у нас и по света няма как да не се запитаме как бихме могли да намалим риска от заразяване, когато в семейството или в дома ни има болен. Когато се опитваме да се предпазим, докато сме навън, на работа или се намираме на обществено място, осигуряването на дистанция и носенето на предпазни средства създава усещане за по-нисък риск от инфектиране. Но когато имаме болен вкъщи или няколко човека от семейството са заразени, тогава предпазването от разпространение на инфекцията сред останалите членове на домакинството може да се окаже истинско предизвикателство. 

7 места, на които е по-вероятно да се заразим с коронавирус

Въпреки това не е невъзможно да предпазите себе си и останалите членове на семейството от инфекцията, когато вкъщи имате един или повече болни. Ето какво можете да направите, за да намалите риска. 

Ограничете контакта със заразеното лице

Най-добрият метод за предпазване от инфекция не само с коронавирус, но и с какъвто и да е вирусен патоген, доказано си остава дистанцията. Ако имате болен вкъщи без значение дали няма симптоми или е с леки до средно тежки такива, ограничете близостта с него. Добре е той да се отдели в помещение, в което да пребивава сам. Санитарните възли се използват, само когато вие сте далеч от заразения. След употребата им е важно да се дезинфекцират щателно. 

Проветрявайте много често

За да разредите концентрацията на вирусни частици, които непрекъснато насищат въздуха в жилището ви при наличие на болен човек, е важно да проветрявате максимално често. Чистият въздух ще помогне да намалите риска от заразяване на останалите членове на домакинството. 

Косвени начини, по които можем да се заразим с коронавирус

Строга хигиена

Насърчавайте стриктната хигиена в дома си. Болният трябва да мие ръцете си често и да спазва всички хигиенни мерки. Почиствайте санитарните възли след всяка употреба. Ако разполагате с повече от една баня, нека заразеният да използва едната, а останалите другата. Вентилирайте санитарните възли често. Ако нямате вентилатор в банята и тоалетната, проветрявайте често с отваряне на прозорци. 

Свързани статии

Мийте ръцете си

Миенето на ръцете трябва да е често и достатъчно щателно. Измивайте с вода и сапун в продължение на поне 20 секунди. Не докосвайте лицето си, ако сте пипали нещо, което и болният ви близък е докосвал или е бил в близост. 

Митове за коронавируса, в които не трябва да вярвате

Помислете за носене на маска

Много хора не носят маски навън и вероятно още по-малко ще им се иска да го правят и вкъщи, но ако в дома има болен или заразен, носенето на маска може да помогне да намалите риска от инфектиране на останалите членове на домакинството. 

Признаци, че е време да смените маската за лице

Дезинфекцирайте повърхностите често

Колкото по-често дезинфекцирате и почиствате повърхностите, толкова по-малък ще е рискът от разпространение на заразата в дома ви. Това важи за всяка вирусна или бактериална инфекция, не само за коронавирусната. 

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
anonimen ( преди 3 години )
Eiiii abe drebno si pak mnogo ti znaee balalaikata
отговор Сигнализирай за неуместен коментар