Здраве и красота

7 места, на които е по-вероятно да се заразим с коронавирус

Условията в тях създават повишен риск от инфекция

09.05.2020г. / 18 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Малко по малко светът започва да прави първите си опити да се върне към нормалния си живот отпреди избухването на пандемията от коронавирус. Както в другите страни, така и у нас, поетапно започват да се отварят заведения, магазини, места за разходки. След отпадането на извънредното положение, планирано за 13 май, много хора ще се върнат на работните си места, откъдето са упражнявали професиите си преди.

Как да се предпазите от зарази в ресторант

Това означава, че вероятността да се заразите с новия коронавирус, причиняващ болестта COVID-19, може да се увеличи най-вече на някои места, на които се събират повече хора на близко разстояние.

Кои са местата, на които е по-вероятно да се заразим с коронавирус?

Измийте ръцете моментално, ако докоснете тези 10 неща

В асансьор

Асансьорите, особено намиращите се в големи офис сгради или молове, които събират голям брой хора наведнъж, крият повишен риск от заразяване. Техните повърхности са метални, което означава, че вирусът се задържа задълго по тях. Освен това площта на асансьора е малка, а заставането на няколко човека в близост един до друг прави заразяването доста по-реална опасност, отколкото ако хората стоят в широко помещение далеч един от друг. Ако има начин да избегнете асансьорите, направете го. Ако все пак се налага да ги използвате, носете маска.

Косвени начини, по които можем да се заразим с коронавирус

На касата в магазин

Ако сте в магазин, особено голям хипермаркет, площта му ви позволява да се отдръпвате от други хора, да спазвате дистанция и да контролирате разстоянието между вас и другите клиенти. На опашката на касата обаче нещата могат да се объркат. Там клиенти, които не спазват изискванията за разстояние могат да се окажат в близост до вас, което да повиши риска от заразяване. Дори да не попаднете на такива клиенти около вас рискът все пак съществува, защото дистанцията, включително тази с персонала на магазина, е по-малка отколкото в останалата част от магазина.

Докога ще ни държи в примката си COVID-19

В самолет

Пътуването със самолет предполага прекарване на продължително време в ограничено пространство с изкуствена вентилация в присъствието на много хора, в повечето случаи повече от 150-200. Тази ситуация увеличава риска от заразяване не само с коронавирус, но и с други патогени, опасни за здравето.

В градския транспорт

Съвсем скоро всички хора ще се върнат към предишния си начин на живот и градският транспорт ще се окаже един от основните начини за придвижване. Именно затова той е и едно от потенциално опасните места, на които голям брой хора се намират в тясно ограничено пространство, което прави вероятността да се заразите по-голяма.

Може ли да се заразите с коронавирус, докато тичате навън

В офиса

Особено опасни за офисите тип „отворено пространство“, в които в едно помещение работят голям брой хора. Тези помещения са климатизирани, което допълнително утежнява положението в тях, а недостатъчното проветряване е проблем, който още повече усложнява обстановката с чистия въздух в помещението. Близкото разположение на работните места в тези помещения е още едно потенциално опасно обстоятелство.

Свързани статии

Използване на обществена тоалетна

Обществената тоалетна е място с повишена концентрация на микроби, вируси, бактерии и фекални патогени, които могат да поставят здравето в риск. Опасността от заразяване с коронавирус на такива места също е повишена, защото се използва от много хора, дезинфекцията след всеки потребител е задача, за която не можете да сте сигурни дали се изпълнява стриктно. Помещенията отново са твърде тесни и често недобре проветриви, което допълнително повишава риска.

Задух – как да разберете дали е от коронавирус или пристъп на тревожност?

Посещавате болници

Болниците са място, на което не ходим просто за да се разхождаме. Разбира се, че ги посещаваме, когато имаме нужда от лекарска помощ, която понякога не търпи отлагане. Въпреки това няма как да не споменем, че концентрацията на инфекции в тези заведения е силно повишена, а заедно с нея и вероятността да се заразите.

Как да се предпазите от зарази в хранителния магазин

Коментирай
Свободно време