Здраве и красота

Как се променя тялото ви, ако следвате средиземноморската диета

Защо е полезна

03.11.2020г. / 05 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Въпреки че се нарича диета, средиземноморската диета не е просто краткосрочен режим на хранене за бързо отслабване, а начин на живот. Тя е сред традиционните начини на хранене сред средиземноморските народи. Изключително богата е на полезни хранителни вещества, приети от плодове, зеленчуци, семена, ядки, зехтин, риба и морски дарове, бобови и пълнозърнести храни. 

Средиземноморската диета – смисълът на правилното хранене

Следването на средиземноморската диета в дългосрочен план има невероятни ползи за здравето и организма, които далеч надхвърлят отслабването. 

Какво се променя в тялото, ако започнете да се храните в средиземноморски стил всеки ден?

Средиземноморската диета дава необходимите хранителни вещества и микроелементи

Ако начинът ви на хранене ежедневно включва пържени храни, бързи закуски, сандвичи, преработени и пакетирани храни, какъвто впрочем стил имат много американци по данни на учени от Университета в Орегон, тогава тялото ви няма да получава необходимите вещества. 

Ако обаче се храните с продуктите, включващи се в средиземноморската диета, организмът ви няма да изпитва дефицити и ще се радвате на добро здраве и стройна фигура. 

Средиземноморската диета намалява възпалението

Хроничните възпаления в тъканите създават условия за отключване на различни заболявания, някои от които наистина сериозни, като сърдечносъдови заболявания, рак, диабет, артрит, ревматизъм. С поддържането на здравословен начин на живот и наблягането на храни, които доказано имат противовъзпалителен ефект, можете да забавите и дори да преобърнете този процес. Ето защо средиземноморската диета е толкова полезна в този аспект. 

Кои са основните компоненти на средиземноморската диета?

Ще подобрите здравето на сърцето и съдовете

Благодарение на многообразието от минерали, витамини и полезни мазнини и протеини, средиземноморската диета е полезна за сърдечносъдовата система. Богатото наличие на омега-3 мастни киселини в нея, както и множество антиоксиданти, намаляват възпалението и подобряват работата на сърдечносъдовата система. 

Свързани статии

Намалява риска от диабет

Според проучване от 2011 година, публикувано в Diabetes Care и цитирано от healthdigest.com, средиземноморският стил на хранене с характерните за тази диета продукти намалява риска от диабет, инсулинова резистентност, метаболитен синдром, диабет тип 2. 

Силата на зехтина и средиземноморската диета

Намалява риска от някои видове рак

Някои видове рак, като рак на гърдата, белия дроб, простатата, рака на дебелото черво и меланома, са сред най-често срещаните и засягащи милиони хора по света. При подобряване на хранителните навици и включването на повече антиоксиданти, полезни протеини и мазнини, множество витамини, минерали и фибри, рисковете от възникването на тези заболявания намаляват. 

Средиземноморската диета помага в отслабването

Ако се борите с наднорменото тегло, може би е време да започнете нов живот. Сложете край на диетите за кратки срокове, които предизвикват йо-йо ефект и правят положението с теглото ви още по-трудно. Започнете да се храните в средиземноморски стил и ще успеете да подобрите не само външния си вид, но и фигурата си. 

Коментирай