Здраве и красота

10 начина да поддържате здравословни нива на холестерола

Повече омега-3 мастни киселини

10.11.2020г. / 08 19ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато търсим информация за това какви храни и физически активности са полезни за здравето на сърцето, често срещаме да се споменава холестерола. HDL, или така наречения „добър“ холестерол, спомага за транспортирането на излишния холестерол от кръвоносните съдове до черния дроб, докато високите стойности на LDL или „лош“ холестерол увеличават риска от сърдечни заболявания, инсулт, инфаркт. Хубавото е, че с някои малки промени можем да поддържаме здравословни стойности на холестерола. Вижте 10 от тях.

1. Редуцирайте наднорменото тегло. Въпреки че не само пълните хора имат проблем с холестерола, излишните килограми в дългосрочен план може да са предпоставка за влошаване на стойностите на холестерола.

2. Избягвайте трансмазнините. Те не само увеличават общите нива на холестерола, но и могат да намалят нивото на добрия холестерол в тялото, освен това увеличават риска от затлъстяване. Примери за такива са маргарин, видове олио с ниско качество. Палмовото масло също не е безопасно. Внимавайте и с консумацията на тестени изделия, кроасани, пакетирани лакомства, които съдържат вредните мазнини.

3. Повече омега-3 мастни киселини. Полезните полиненаситени мазнини също спомагат за редуциране на стойностите на „лошия“ холестерол, намалявайки и риска от диабет тип 2. Кои храни са богати на омега-3, може да видите тук.

4. Спортувайте редовно. Комбинацията от здравословен начин на хранене и редовна физическа активност може да спомогне за нормализиране на стойностите на холестерола. Според изследвания, дори редовното ходене може да има положителен ефект срещу високия холестерол.

5. Консумирайте достатъчно фибри. Фибрите са полезни за храносмилането и червата, като те са съществена храна за добрата чревна флора, което има отношение към баланса на холестерола. Храните с високо съдържание на фибри също имат много витамини и минерали. Хапвайте повече свежи плодове, зеленчуци, леща, боб, пълнозърнести храни.

6. Чаша зелен чай винаги е добра идея. Пиенето на зелен или черен чай може да понижи нивата на „лошия“ холестерол.

7. Хапвайте грейпфрути. Те не само повишават имунитета, но и спомагат за изгарянето на излишните мазнини и контрола на холестерола.

8. Добавете към менюто си чесън, босилек и куркума. Всички те спомагат за подобряване на сърдечното здраве, намаляват риска от диабет тип 2, укрепват имунитета, подобряват състоянието на кръвоносните съдове и контрола на холестерола.

Свързани статии

9. Хапвайте обикновени орехи или пекан. Вкусните ядки са богати на мононенаситени мастни киселини, вид мазнини, свързани с подобряване на общите нива на холестерола. Също така съдържат и витамин Е, който предпазва клетките от увреждането причинено от свободните радикали.

10. Не пропускайте лененото семе. То е чудесен източник на фибри, омега-3 мастни киселини и лигнани, които се препоръчват за подобряване на сърдечното здраве и нивата на холестерола. Важно е лененото семе да бъде смляно, преди да го добавите към овесени ядки, смути, кисело мляко, салати.

Коментирай