Здраве и красота

Физически активности, които укрепват сърцето

Погрижете се за вашето сърце

19.06.2020г. / 09 03ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Кога бе последният път, когато се качихте на колелото и направихте няколко кръгчета в парка или пък покарахте велоергометър? Доказано е, че колоезденето помага да се намали рискът от сърдечни заболявания, като същевременно подобрява и психическото здраве.

Вижте кои други спортни активности ще ви помогнат да имате здраво сърце.

Ходене

Въпреки че ходенето изглежда твърде лесно, по-интензивното, е чудесна активност, с която да укрепите сърцето си. Бързото ходене ще увеличи сърдечната честота, освен това не натоварва толкова ставите, колкото кроса. Можете да ходите навсякъде по всяко време, сред природата, на фитнес пътека. Всичко, от което се нуждаете, е чифт удобни обувки.

20 от най-полезните храни за здраво сърце

Тренировки с тежести и собствено тегло

Този вид тренировки ни помагат да развиваме мускулите в тялото си, но и да изгорим излишните мазнини. Също така може да опитате да правите и упражнения със собствено тегло, които също са ефективни за изграждане на мускулите, укрепване на костите и сърцето. Пример за такива са планковете, лицевите опори, клековете.

7 храни за дълголетие, препоръчани от специалисти

Плуване

Плуването не е само за летните ни ваканции. Заедно с водната аеробика, плуването е тренировка за цялото тяло, която не само ще го укрепи, но има положителен ефект върху здравето на сърцето. За разлика от други видове спортни активности, плуването осигурява една лекота на ставите.

Йога

Йогата също е чудесна за здравето на вашето сърце. Редовното ѝ практикуване, спомага да укрепите и да тонизирате мускулите. Някои видове йога могат да повишат сърдечната ви честота, като същевременно осигуряват спокойствието, от което се нуждаете, за да намалите стреса и да балансирате нивата на кръвното налягане.

Свързани статии

Интервални и високоинтензивни тренировки

При тях се изпълняват кратки упражнения с висока интензивност с по-дълги периоди на активно възстановяване. Този вид тренировки са подходящи и за топене на излишните килограми. Например бягане на място с високо вдигнати колене 1 минута, след което ходите 3 минути, като този цикъл се повтаря в зависимост от спортната ви програма, колко сте напреднали. Повишаването и понижаването на сърдечната честота спомага за изгарянето на калории и подобрява функцията на кръвоносните съдове.

Коментирай
Свободно време