Здраве и красота

Комбинация от лук и мед помага при настинки и грип

Подсилва имунитета

11.11.2020г. / 15 19ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Един от най-често добавяните към ястия и салати зеленчук е кромидът. Освен че обогатява с вкуса си, лукът е мощно естествено средство за възстановяване по време на настинки и грип. Съдържа витамини от групата В, калий, фосфор, магнезий, които са важни за имунитета ни.

Как да го консумирате, ако страдате от настинка или грип?

Хапвайте го в суров вид, в комбинация с мед. Може да не звучи апетитно, но не бива да забравяме, че медът също е суперхрана за подсилване на организма, имаща антибактериално действие.

Природни лекове при кашлица и бронхит

Как още може да ви помогне лукът?

Повишава имунитета

Лукът съдържа фитохимикали и витамин С, които стимулират защитните сили на организма. Витамин С е един от най-добрите антиоксиданти, който се бори с токсините, които могат да доведат до множество възпаления и заболявания. Консумацията на лук ни осигурява и имуностимулиращите хранителни вещества селен, серни съединения, цинк. Също така е един от най-добрите източници на кверцетин, мощен флавоноид и антиоксидант, който има антивирусни свойства, както и регулиращи хистамина ефекти.

4 начина да ползвате чесън при настинки и грип

Хапвайте го при кашлица

Още една причина да добавите лук към вашето меню по време на настинки и грип е, че консумацията му помага при кашлица. Някои хора си приготвят и сок от лук, който пият през целия ден. В комбинация с мед, ефектът също е бърз и очистващ.

Храни, които облекчават синузита

При възпалено гърло и запушен нос

Серните съединения в лука, помагат в борбата със слузта и насърчават изхвърлянето ѝ от дихателните пътища. Лукът се счита за най-мощният природен антибиотик, който може да се бори както с вирусни, така и с бактериални инфекции.

Свързани статии

Ако страдате от болно гърло, не пропускайте да си приготвите комбинацията от лук и мед. Мощните оздравяващи ефекти на меда също ще подпомогнат възстановяването ви.

Не пропускайте при висока температура

Още при първата промяна на телесната температура, дори и да ви се струва незначителна, добавете към менюто си лук, в суров вид и разбира се в комбинация с мед. Както хапвате скилидки чесън с ястие или салата, така яжте и лук. Лукът помага за понижаване на телесната температура и облекчава мускулните болки, треската.

Коментирай