Здраве и красота

4 напитки, причиняващи запек

Забавят движенията на червата, дехидратират и увреждат чревната флора

13.11.2020г. / 14 36ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Няма универсална норма що се отнася до това колко често трябва да ходите по голяма нужда. Счита се, че е здравословно да го правите всеки ден, но индивидуалните особености на различните хора невинаги позволяват това да се случи. Факторите, от които зависи изхождането са много. Те са хранене, физическа активност, особености в обмяната на веществата, прием на някои медикаменти, наличие на определени заболявания.

Полезни плодове и зеленчуци при запек

За някои хора е в реда на нещата да ходят по голяма нужда всеки ден или по два, даже и три пъти на ден. За други е напълно нормално да ходят през ден. Кога обаче разбирате, че страдате от запек?

Запекът се определя, ако ходите по-малко от три пъти седмично, според учени от Cleveland Clinic. По-важното е да обърнете внимание на това колко често се отклонявате от нормалния модел на изхождане за вас.

Признаците на запек включват сухи, твърди изпражнения, усещане за непълно изпразване на дебелото черво, тежест, подуване. Ако не страдате от някакво състояние или заболяване, причиняващо запек, някои практики могат да ви помогнат да облекчите и регулирате запека, като например пиене на повече течности, консумация на повече фибри, редовни тренировки, избягване на продължително седене в свита поза.

Плодове срещу запек

Има и някои напитки, които причиняват запек, а много често не обръщаме внимание на това, което пием, а повече на това, което ядем. Кои са те?

Алкохол

Пиенето на алкохол може да доведе до запек по различни причини. Една от най-възможните такива е, че алкохолът дехидратира. Пиенето на алкохол често и в по-големи количества може сериозно да забави храносмилането и да доведе до запек.

Как нередовното изхождане вреди на здравето

Детокс чайове

Много хора, страдащи от запек се обръщат към детоксикиращите чайове за помощ. Те обаче са нож с две остриета. Пиенето на такива чайове, които провокират изхождането правят червата инертни и забавят движенията им. В началото действат, а после става така, че не можете да се изхождате без тяхна помощ, докато изобщо спрат да действат. В много случаи имат и тъкмо обратния ефект.

Свързани статии

Прясно мляко

Прясното мляко влияе зле на червата и чревната флора. Лактозата в млякото, която представлява вид захар, оказва негативно влияние върху чревната флора. Това предизвиква забавена обработка на хранителните вещества в червата, а като резултат се появява запек, подуване, газове, усещане за тежест.

Знаци, че тялото ви не усвоява добре месото

Протеинови смутита и шейкове

Смутитата могат да са чудесен начин да се заредите със здравословни хранителни вещества всеки ден, когато са богати на фибри, протеини, полезни мазнини и въглехидрати. Когато обаче добавяте в тях суроватъчен протеин, това може да ви осигури повече мускулна маса, ако това е целта ви, но и да ви докара запек.

Протеиновите прахове са направени от суроватка, която е на млечна основа. Ето защо се появява и запек при продължителната им консумация.

Коментирай
Свободно време