Здраве и красота

Грешки в разтягането преди тренировка, които вредят на здравето

Защо стречингът и загрявката са толкова важни

19.11.2020г. / 12 11ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Много хора пропускат разтягането преди и след тренировка. Смятат го за излишно губене на време. Стречингът обаче е много важна част от всяка тренировка. Той не само подготвя мускулите ви за работа и натоварване, но подобрява гъвкавостта, увеличава притока на кръв към мускулите, което стимулира производителността им и ги предпазва от крампи и болки след това. Много често мускулната треска се дължи на липсата на адекватно разтягане преди и след тренировката. Стречингът намалява стреса в тялото, успокоява ума и предпазва от нараняване.

3 прости упражнения за премахване на стреса

Кои са грешките при разтягането, които се допускат най-често? 

Правите статично разтягане

Много хора погрешно вярват, че статичното разтягане е достатъчно за загрявка. То обаче всъщност намалява производителността на мускулите, намалява силата и издръжливостта. Частичното и недостатъчно загряване може да увеличи мускулната умора и да намали способността на мускулите да се справят с натоварването.

Мислите, че ако не изпитвате болка при разтягане, значи не го правите качествено

Това е голяма грешка, която може да ви навреди сериозно. Докато се разтягате не трябва да изпитвате болка. Всъщност, ако се появи болка това е знак, че трябва да прекратите с напрежението. Разтягането има за цел да подготви мускулите за работа, а не да ги претоварва и да предизвиква болка и напрежение.

Винаги отделяйте време за разтягане след тренировка – ето защо

Не задържате достатъчно при стречинг

Друга често срещана грешка при разтягането е недостатъчното задържане на мускулите в съответната позиция. За да е успешно разтягането то трябва да трае минимум няколко секунди в позиция. В противен случай само маркирате движението без то да ви носи ползи.

Свързани статии

Задържате дъха си, докато се разтягате

Дишането е от огромно значение при разтягане и при тренировка. То доставя необходимото количество кислород до мускулите и тъканите, необходим за работата им при натоварване. Дишането е важно и за доставката на хранителни вещества до всяка точка в тялото. Когато се разтягате или правите упражнения, не забравяйте да дишате правилно. Задържането на дъха възпрепятства нормалната работа на тялото.

3 упражнения за разтягане, премахващи болката от гърба

Разтягате наранен мускул

Трябва да сте много внимателни, когато натоварвате определени мускули. По много различни причини мускулните влакна могат да бъдат наранени. Ако имате наранен мускул е препоръчително да не го разтягате и да го натоварвате, докато не се възстанови от предишното натоварване или травма.

Коментирай