Здраве и красота

Кардио или HIIT (високоинтензивни интервални тренировки) – кое е по-ефективно?

За отслабване, стягане на мускулите и добро здраве

16.12.2020г. / 11 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Изборът на тренировка зависи до голяма степен от целта, която искате да постигнете. Един от най-честите избори, които правят хората, е кардиото. То е най-предпочитаната тренировка, когато искате да отслабнете. От друга страна обаче, високоинтензивните интервални тренировки (HIIT) са не по-малко добър избор в изгарянето на мазнини и калории за по-кратък период от време.

При високоинтензивните тренировки се правят интензивни упражнения за по-малко време с кратки почивки. По-подходящи ли са те за вас от кардиото? Как да изберете каква тренировка да правите?

Защо мускулите ви треперят при интензивна тренировка?

Традиционните кардио тренировки изискват повишаване на сърдечната честота и ускоряване на дишането, като в даден момент се поддържа едно и също темпо и един и същ пулс. При HIIT тренировките се извършват упражнения с много висока интензивност с кратки почивки между тях, но за по-кратък период от време. Комбинацията от упражнения с много висок интензитет, следвани от такива с нисък в интервали от 30 секунди до 3 минути, повишава силно сърдечната честота с между 80 до 95% в зависимост от целевата сърдечна честота.

Как да изберете каква тренировка да предпочетете – кардио или HIIT?

Ако тренирате за нещо, което изисква издръжливост, например маратон, кардиото е много подходящо. За загуба на тегло обаче, както и за изгаряне на мазнини високоинтензивните интервални тренировки са много добър избор. При тях и стягането на мускулатурата е по-ефективно.

3 ефикасни упражнения, ако имате само 20 минути

При HIIT тренировките могат да се постигнат впечатляващи резултати за по-кратък период на работа на мускулите за разлика от традиционното кардио. Сесиите са значително по-кратки от редовните кардио тренировки, като по този начин повишавате изгарянето на калории и ускорявате метаболизма.

Интервалите на по-силови упражнения при HIIT са анаеробни, което значи, че изразходват ресурсите, натрупани в мускулите, което не само ги стяга и разработва добре, но и помага в отслабването и изгарянето на мазнини.

5 признака, че програмата ви за тренировки не струва

Свързани статии

При практикуването на високоинтензивни интервални тренировки тялото има нужда от по-дълго време за възстановяване, като през този период мускулите продължават да изгарят мазнини. Това поддържа метаболизма в добра форма.

HIIT тренировките имат доказано положителен ефект върху цялостното здраве, не само в отслабването, топенето на мазнини и стягането на мускулите, но и за сърцето. Комбинирането на тези високоинтензивни упражнения със здравословна диета определено носи добри резултати.

Тренировки, при които се изгарят най-много калории

Ако страдате от предишни травми или сте предразположени към такива обаче HIIT тренировките може да не са добър избор за вас.

Коментирай