Здраве и красота

Защо упражненията със слабо натоварване не са за подценяване?

Ниско въздействие върху ставите, високо върху изгарянето на мазнини и изграждането на мускули

14.12.2020г. / 09 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако искате да включите повече физическа активност в ежедневната си рутина, вероятно фитнес терминът „упражнения със слабо въздействие“ би ви се сторил като нещо, от което няма особена полза. Когато чуем слабо натоварване първата ни мисъл е, че няма смисъл от подобен тип тренировка. Това е грешно твърдение.

Грешки, които правим след тренировка

Упражненията със слабо натоварване не са по-малко ефективни от всички останали. Ако действате с правилната интензивност и постоянство, тези упражнения помагат за изгаряне на телесни мазнини без риск от травми и натоварвания.

Какво представляват упражненията със слабо въздействие?

Когато се говори за въздействие при упражненията се има предвид това, което постигаме и колко сила прилагаме в определено движение на тялото. Движенията, които създават голямо натоварване и стрес върху ставите, включват тичане, скокове, прескачане на препятствия, скачане на въже, както и всички останали видове тренировки, при които ставите са под силен натиск. При скокове, например, ставите поемат огромен товар при обратното стъпване на земята. Това създава голям риск от травми и наранявания.

При упражненията с по-слабо въздействие рискът от травми е значително по-нисък. Те са подходящи за хора с проблеми с опорно-двигателния апарат.

Най-важните неща за успешна тренировка

Кои са ползите от упражненията със слабо въздействие?

Те щадят ставите

Най-голямата полза от този тип упражнения е щадящото им въздействие върху ставите. Те са много по-лесни за изпълнение и не създават условия за травми или влошаващи вече съществуващи такива. Тези упражнения позволяват на хора с артрит или травми, които имат ограничени движения, да спортуват и да се движат активно без риск. Интензивните и натоварващи упражнения могат да износят ставите и да предизвикат силни болки, докато при тренировките с ниско въздействие този риск е малък.

Подходящи са при хора със затлъстяване

Когато имате много излишни килограми не е добра идея от самото начало да се впуснете в тежки и интензивни тренировки, защото опорно-двигателният ви апарат е силно затруднен от излишните килограми. Ако започнете да тичате и скачате, това може да ви донесе сериозни травми. Затова е най-добре да следвате режим на хранене с калориен дефицит и да правите упражнения с по-лек интензитет, докато свалите част от килограмите.

3 неща, които задължително да направите веднага след тренировка

Упражненията със слабо въздействие могат да изгорят калории и да изградят мускулна маса

Още едно погрешно схващане е, че само с тежки и интензивни тренировки се горят калории и се изгражда здрава мускулатура. Това не е така. Има редица упражнения с нисък интензитет, които са ефективни в справянето с тези цели и задачи.

Свързани статии

Силовите тренировки както със собствена тежест, така и с допълнителна, са един прекрасен пример за упражнения с висока интензивност, но със слабо въздействие върху ставите. При тях се изгарят много калории, мускулната маса се стяга, за да активизира метаболизма, но натоварването върху ставите е много по-малко.

Причини за коремни болки след тренировка

Пилатес, йога, упражненията на земя са други много добри примери за щадящи ставите тренировки, които са много ефикасни в изграждането на добър баланс, сила, стегнати мускули и отслабване.

Подобряват мобилността

Много упражнения с ниско въздействие са чудесни за повишаване на мобилността. Тя е важен фактор за поддържането на тялото в добра форма, така че да работи като добре смазана машина. Упражненията със собствено телесно тегло с ниско въздействие ви карат да движите тялото си във всички посоки без да прилагате натиск върху ставите. Това разширява обхвата на вашите движения и ви прави по-мобилни, гъвкави, с устойчиво ядро и добър баланс.

Митове за тренировките, в които не трябва да вярвате

Коментирай