Здраве и красота

Какво се случва в тялото, ако спрете алкохола само за 30 дни

Едно добро обещание за новата година

27.12.2020г. / 04 39ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Декември е месецът на празниците и богатите трапези, на които алкохолът е верен спътник. Много от нас прекаляват с наздравиците по празниците, заради което едно от най-честите новогодишни обещания е да спрат алкохола поне за месец след празниците.

Тревожни знаци, че пиете твърде много

Всъщност, това е една много добра идея. Вижте какво се случва с тялото, когато спрете да пиете алкохол само за 30 дни.

Почивка за черния дроб

Повечето заболявания на черния дроб протичат безсимптомно и затова са изключително коварни. Преди да се усетите е възможно черният дроб да е пострадал от цироза, ако сте постоянен почитател на чашата с алкохол, дори този навик да няма нищо общо с алкохолизма. За щастие, клетките на черния дроб регенерират доста бързо и затова, ако спрете с вредния навик да пиете алкохол често, дори само за 30 дни, показателите на черния дроб ще се подобрят.

Чернодробните ензими ще влязат в допустимите стойности, холестеролът ви ще се подобри, мастната обмяна също ще се подобри. Консумацията на алкохол повишава холестерола в кръвта и създава висок риск от сърдечносъдови заболявания.

Какво се случва в тялото, ако пиете бира всяка вечер?

Спада рискът от рак

Алкохолът е известен с канцерогенното си въздействие върху клетките. Това се посочва в Националната програма по токсикология към Министерството на здравеопазването и хуманитарните услуги на САЩ. В доклада се посочва още, че рискът от развитие на рак, свързан с алкохола, нараства бавно с течение на времето, особено ако се пие редовно, пише healthline.com. Спирането на консумацията на алкохол може да намали този риск.

Свързани статии

5 начина да детоксикирате тялото след консумация на алкохол

Отслабване

Ако спрете алкохола за 30 дни ще забележите как по-лесно сте се отървали от някое и друго излишно килце. Това е така, защото алкохолът незабелязано добавя излишни празни калории към дневния ни прием, без да си даваме сметка. Често се опитваме да броим калориите от храната, която приемаме, а забравяме, че алкохолът също е калоричен.

Мозъчната функция се подобрява

Консумацията на алкохол замъглява съзнанието, може да предизвика проблеми с паметта, концентрацията, да се окаже проблем в запаметяването на нова информация и по-нататъшното боравене с нея. Ако спрете алкохола за месец ще видите колко по-продуктивни ще станете в работата и ангажиментите си.

Какво се случва в тялото, ако ядете лук редовно?

Коментирай