Здраве и красота

7 начина да избегнете подуването на корема по празниците

Трикове за намаляване на дискомфорта

26.12.2021г. / 06 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сезонът на празници настъпи. Предстоят ни тежки вкусни трапези, в които изкушенията са толкова много, че е трудно да се предпазим от преяждане, което естествено ще ни причини и подуване на корема. За да се предпазите от подуване и усещане за тежест, можете да направите няколко неща. Ето какви.

Пийте повече вода

Водата помага на организма да се справи с обилното хранене. Добрата хидратация стимулира работата на червата и усвояването на хранителните вещества. Ако пиете достатъчно количество течности, те ще заемат по-голямата част от стомаха ви и ще ви помогнат да не поглъщате толкова много храна на празничната трапеза.

Как да се справите с подуването на корема?

Разходете се

След като станете от празничната трапеза е добре да излезете навън и да се поразходите. Ходенето пеша помага за усвояването на храната и намалява подуването. Дори да ви е тежко в началото, след това ще усетите как бързо ефектът от преяждането отминава.

Ограничете алкохола

Алкохолът има неприятния страничен ефект да подува корема, особено ако пиете бира с храната. Освен това алкохолът забавя движенията на червата, което допълнително усложнява обработката на храната.

Изпитани домашни лекове срещу газове и подуване на корема

Не пийте газирани напитки

Газираните напитки издуват допълнително корема, което прави храносмилането още по-трудно. Обилното хранене по празниците само по себе си е достатъчно предизвикателство за стомашно-чревния тракт. Не го усложнявайте допълнително с газирани напитки.

Свързани статии

Пийте чай

Чай от мента, джинджифил или чай от фенел са видовете чайове, които могат да ви помогнат да намалите и облекчите подуването и дискомфорта в корема. Тези чайове имат и свойството да потискат киселинния рефлукс, който би могъл да се обостри при обилно хранене по празниците.

Най-неподходящите храни за обяд, които причиняват подуване

Практикувайте йога

Йогата помага да раздвижите и разтегнете добре цялото си тяло. Йога позите са изключително полезни за поддържането на стройна фигура и стегната мускулатура. Но това не е единствената полза от тази практика. Йога може да помогне да облекчите подуването и тежестта в корема, тъй като може да допринесе за по-доброто храносмилане.

Избягвайте дъвченето на дъвка

Ако правите грешката да дъвчете дъвка след хранене, не го правете. Дъвченето на дъвка стимулира храносмилателния тракт да продължи да отделя храносмилателни сокове и ензими, което може да предизвика усещане за подуване. Освен това, дъвките съдържат голямо количество захари, дори и тези с подсладител, което в комбинация с вече приетата храна може да причини допълнително подуване.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 2 години )