Здраве и красота

Съчуански пипер – за здраво сърце и силен имунитет

Богата подправка за вашите ястия

29.12.2020г. / 05 48ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато приготвяме вкусни ястия, супи, сосове, винаги добавяме и любимите си подправки. Пиперът е една от най-често използваните. Чували ли сте за съчуански пипер? Може да го срещнете и като анасонов пипер, китайски пипер. Той е характерен за индийската, китайската, тибетската, непалската и тайландската кухня. Името му идва и от мястото, за което се смята, че е негова родина, а именно китайската провинция Съчуан.

Съчуанският пипер се различава от познатия ни черен пипер, тъй като се добива от плодовете на растение (храст), който е цитрусов плод. След като плодовете биват изсушени се получава уникална подправка, която е истинска палитра от вкусове, които се преливат – лека пикантност, напомняне за анасон, цитруси, пипер. Тя е подходяща за приготвяне на ястия с месо и има редица ползи за здравето. Вижте някои от тях.

Китайски подправки за здраве и дълголетие

Уникалният пипер е богат на важни хранителни елементи, като антиоксиданти, калий, витамин А, желязо, манган, цинк, мед и фосфор, фитостероли и други, необходими за правилното функциониране на тялото.

Редовната му консумация стимулира кръвообращението, подобрява здравето на кръвоносните съдове. Тъй като съчуанският пипер съдържа добри количества желязо, това го прави подходяща подправка и за намаляване риска от желязодефицитна анемия.

Невероятните ползи на черния пипер за здравето

Спомага за засилване на имунитета. Още една причина да добавяме към ястията си ароматният пипер е, че той е една от най-мощните подправки за имунната система. Това се случва благодарение на маслата в него, антиоксидантите, които имат противогъбични и антивирусни свойства.

Знаем, че има редица полезни храни, сред които и подправки, помагащи да подобрим здравето на костите и ставите. Съчуанският пипер заслужава да бъде добавен в нашия списък, тъй като ни осигурява фосфор, манган, мед и желязо, всички от които са необходими за изграждането на здрави кости и предотвратяване на свързани с възрастта състояния като остеопороза. Не бива да забравяме, че костната минерална плътност намалява с напредването на възрастта.

Свързани статии

Богатството от антиоксиданти в пипера спомага за намаляване на възпаленията в тялото в резултат на артрит и подагра, възникващи в резултат на оксидативния стрес, причинен от свободните радикали в организма.

Съчуанският пипер съдържа добри количества от минерала калий, който е важен за сърдечното здраве и се смята, че помага за намаляване на високото кръвно налягане.

Коментирай