Здраве и красота

5 етерични масла при депресия

За повече настроение

11.01.2021г. / 05 17ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Какво във вашия ден ви кара да се чувствате приятно, да се отпуснете и да се усмихнете? Хубавата храна, компанията на любими хора, любимата музика, определени цветове, ароматът на чай или кафе?

Да, ароматите, както и всичко изброено, могат да ни помогнат да се чувстваме значително по-приятно и да подминаваме много ситуации на стрес с усмивка. Стресът е онзи невидим гост, който твърде бързо се разполага в живота ни. Кара ни да се чувстваме мудни, уморени, с колебания в настроението, да изпадаме в депресивни състояния. За щастие, има някои приятни аромати, които правят всичко край нас по-приятно и ни помагат да се усмихваме по-често. Вижте някои от тях.

Иланг иланг

Аромат на цвете, който често се използва в ароматерапията за насърчаване на релаксацията. Хубавото е, че може да го комбинирате с други масла, имащи отпускащо действие като лавандула и бергамот. Получава се разкошна ароматна комбинация, за която се смята, че понижава нивата на стрес и тревожност, кръвното налягане, сърдечната честота и серумния кортизол. Може да добавяте иланг иланг към вашия лосион за тяло, ароматни лампи, дифузери.

Най-добрите масла против целулит

Етерично масло от роза

Очарователен аромат, който често присъства в козметиката за лице и тяло. Може да го добавяте към вашата вана, лосион за тяло, ароматни лампи или просто съвсем леко да доближите носа си до опаковката на маслото, за да усетите приятния му аромат.

4 етерични масла, които да включите в грижата за кожата

Масло от пачули

Още един аромат, с който може да противодействате на лошото настроение, стреса и депресията е маслото от пачули. Богато ухание, в което може да уловите различни нотки, напомня и за мускус. Пачули често се комбинира с други етерични масла като лавандула. Също като другите масла може да се ползва към крема за тяло, в комбинация с базово масло, вана, дифузер.

8 знака, че страдате от депресия без да го осъзнавате

Аромат на здравец

Това масло се дестилира от добре познатото ни растение здравец. Според западно проучване от 2015 година, ароматът на етеричното масло има благоприятен ефект върху нивата на тревожност, спомагайки за повишаване усещането за баланс и спокойствие, както и за намаляване на диастоличното кръвно налягане.

Свързани статии

Как да го ползвате? Върху памучен тампон капнете няколко капки от маслото и го поднесете няколко пъти под носа си.

Масло от майорана

Ароматът му напомня за цитруси и се смята, че успокоява нервността и безпокойството, главоболието, което е често срещан страничен ефект на стреса. Маслото от майорана може да се добавя към дифузер. Също така може да го комбинирате (само няколко капки) с базово масло, като кокосово например и да си направите лек масаж в областта на слепоочията за отпускане.

Коментирай
Здраве и красота