Здраве и красота

Брашно от рожков и здравословните му ползи

Съдържа антиоксиданти, фибри и ценни минерали

12.01.2021г. / 12 16ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Брашното от рожков е чудесна алтернатива на какаото на прах. Прави се от сушени шушулки на дървото рожков и е прекрасен естествен подсладител за печива. Има уникален вкус, но и редица ползи за здравето.

Ниско съдържание на мазнини

Брашното от рожков на практика не съдържа мазнини. Ако поддържате диета с ниско съдържание на мазнини, то е идеалният избор за вас. Съдържанието му на захари обаче е по-високо от това на какаото.

5 ползи от кокосовото брашно

Само две лъжици брашно от рожков съдържат приблизително 6 грама захар.

Ниско съдържание на натрий

Повечето хора в развитите страни прекаляват със солта в диетата си. Тя е една от водещите причини за високо кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания, остеопороза, проблеми с бъбреците. Ето защо, ако се опитвате да намалите приема на натрий, брашното от рожков е чудесно за вас. То е бедно на натрий, което го прави полезно в контрола на кръвното налягане.

Съдържа калций

Калцият е много важен за костите. Той помага на сърцето, нервната система и мускулите да функционират правилно. Какаото съдържа оксалати, които пречат на усвояването на калция. Докато брашното от рожков не съдържа такива съединения, което го прави по-добрия избор. Оксалатите увеличават риска и от образуване на камъни в бъбреците.

Как да намалите приема на въглехидрати

Високо съдържание на фибри

Само в две супени лъжици брашно от рожков се съдържат около 5 грама фибри, което е завидно количество. Фибрите в диетата са много важни, защото подпомагат работата на червата, подхранват бактериите в тях, намаляват холестерола, облекчават запека и контролират нивата на кръвната захар.

Свързани статии

Не съдържа глутен

Брашното от рожков е подходящо за хора, които избягват глутена и онези, които имат непоносимост към него.

Симптоми на глутеновата непоносимост

Може да помогне в облекчаването на диария

В брашното от рожков се съдържат танини, които по естествен път облекчават диарията. Танините са полифеноли, които се срещат в някои растения, включително във виното. Тези вещества могат да допринесат за нормализирането на работата на червата.

Добър източник на антиоксиданти

Полифенолите в рожкова са антиоксиданти. Те са важни за намаляване на възпаленията в тялото, за понижаване риска от дегенеративни заболявания и рак.

Какво се случва в тялото ни, когато спрем глутена?

Коментирай