Здраве и красота

Промените в окосмяването по тялото подсказват за различни проблеми

За какво могат да подсказват

25.01.2021г. / 09 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Космите по тялото ни са едно неизбежно зло. Борим се цял живот с отстраняването им, а те постоянно изникват, каквото и да правим. Още по-лошото идва, когато започне да се появява окосмяване на места, на които досега не са ви никнали косми. За какво подсказват промените в окосмяването?

Защо ви растат черни косми по гърдите?

Косопадът може да е признак на автоимунно заболяване

Причините за косопад могат да са много разнообразни, заради което е трудно да бъде посочена една конкретна. Те варират от липса на витамини и минерали, до стрес и отключени заболявания. Някои автоимунни заболявания, като лупус, заболявания на щитовидната жлеза или диабет могат да са в основата на равномерната загуба на коса или оголването на участъци от скалпа.

Побеляване на космите в интимната област

Ако забележите посивяване или побеляване на окосмяването в интимната област, това може да е признак на преждевременно стареене.

Митове за интимното окосмяване

Поява на окосмяване на необичайни места

Всички хора имат космени фоликули по цялото си тяло, включително жените. Обикновено жените имат видимо окосмяване подмишниците, по ръцете, краката, при някои е налице и окосмяване по корема, което не е натрапчиво, както и по горната устна. Счита се за нормално да имате косми по тези места. Когато започнат да се появяват косми на други места, например по брадата, по вътрешната част на бедрата, по гърдите или космите на корема да стават повече и по-видими, това може да е признак на повишени нива на мъжки хормони в тялото.

Оредяване на косата, косопад

Ако щитовидната ви жлеза не работи добре, това може да предизвика оредяване на косата, косопад или преждевременно побеляване. Състоянията се наблюдават както при намалена, така и при повишена функция на жлезата. Необходими са допълнителни изследвания, за да се установи причината.

Какво показва окосмяването по тялото ви за здравето?

Загуба на окосмяване в определени участъци

Ако губите косми по тялото или главата си, така че да се оголват определени участъци, това може да е признак на инфекция с полово предавана болест, например сифилис. За да се установи обаче, задължително се налага консултация с лекар.

* Статията има само информативен характер. Ако забележите каквито и да е проблеми в окосмяването на тялото си, говорете с вашия личен лекар, който да ви насочи към подходящите изследвания. Никога не предприемайте действия сами без консултация със специалист.

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време