Ползването на дезинфектант се превърна в ежедневна рутина за хората по цял свят. Това е един от най-често използваните продукти от началото на 2020 година след избухването на глобалната пандемия от коронавирус. Някои хора използват дезинфектант дори по-често от сапун и топла вода за измиване на ръцете.

Защо обаче е важно да не забравяме, че употребата на дезинфектант не е заместител на миенето на ръце с вода и сапун, както съветват от Световната здравна организация, Центровете за контрол и превенция на заболяванията по цял свят и Американската и Европейската администрация по храните и лекарствата?

Колко дълго трае ефектът от дезинфектанта за ръце?

Какво се случва в тялото, ако използвате много дезинфектант всеки ден?

Ще убиете лоши, но и добри микроби

По кожата ни, както и в цялото ни тяло, живеят милиарди бактерии и микроби. Някои от тях са болестотворни, но други са ни жизненонеобходими, защото благодарение на тях организмът ни функционира правилно. Дезинфектантите за ръце убиват както лошите, така и добрите бактерии, което поставя в риск здравето на кожата и целия ни организъм. Ето защо е по-добре да миете ръцете си с вода и сапун винаги, когато това е възможно и да използвате дезинфектант само в краен случай.

Ще лишите тялото си от ползите от водата и сапуна

Дезинфектантът не може да замени стандартната хигиена на измиване с вода и сапун. Тя е най-сигурният начин да се предпазите от инфекции и бактерии, като същевременно не уврежда флората на кожата. Използвайте нормален сапун за измиване. Честата употреба на антибактериален сапун също може да има потенциално вредни ефекти върху нормалната кожна флора.

Най-добрите домашни методи за дезинфекция, които всеки има вкъщи

Дезинфектантът няма да ви помогне, ако не го използвате правилно

Подобно на сапуна и водата, дезинфектантът няма да е особено ефективен, ако го ползвате неправилно. Правилната употреба означава да нанасяте достатъчно от продукта върху ръцете, така че да покрие цялата им повърхност, включително между пръстите и по гънките на ръцете. Втриването му трябва да продължи поне 20 секунди. Ако избършете дезинфектанта преди да е изсъхнал и преди да са минали минимум 20 секунди, той няма да има време да убие бактериите и вирусите по кожата.

Още по темата

Прекалената употреба на дезинфектант може да доведе до резистентност на бактериите към антибиотици

Прилагането на антибиотици само по себе си носи този риск, особено ако се използват без лекарско предписание и по неправомерен начин. Употребата на дезинфектанти всеки ден и то по няколко пъти може допълнително да влоши състоянието на микрофлората в кожата и организма ви, като това може да я направи резистентна към антибиотици. Този омагьосан кръг може да предизвика свръхрастеж на някои бактерии, а това би могло да затрудни лечението при евентуална нужда от такова.

3 лесни рецепти за домашно приготвени препарати

Кожата може да стане суха и ранима

Редовната и прекомерна употреба на дезинфектанти може да увреди кожата, да наруши липидния ѝ слой, който има за цел да я предпазва от влиянието на атмосферата и атаките на различните патогени от средата. Сухата кожа е много по-податлива на инфекции и възпаления. Важно е да прилагате овлажняващи кремове веднага след употребата на дезинфектант.