Здраве и красота

Какво се случва в тялото, ако спрете да ядете въглехидрати

Промени в организма

05.02.2021г. / 11 55ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Въглехидратите са сочени като виновници за наднорменото тегло, трудностите в отслабването, поддържането на стабилни нива на кръвна захар и инсулин. Ето защо много хора предпочитат просто да ги премахнат от храненето си, за да постигнат целите си.

7 от най-полезните въглехидрати

Въглехидратите обаче имат своите незаменими функции в нашето тяло. Ето защо изключването им може да предизвика някои промени в тялото ви. Какви?

Може да се чувствате замаяни, да ви се гади

Премахването на въглехидратите от менюто в дългосрочен план може да намали енергийните ви нива, от което да последва усещане за лесна умора, замайване, гадене, главоболие, раздразнителност.

Може да ви е трудно да останете будни и активни

Въглехидратите са източниците на енергия, които нашето тяло използва във всички ежедневни дейности. Когато ги премахнете от храненето организмът се нуждае от време, за да се приучи да черпи енергия от други източници, като мазнините например. Дотогава ще се чувствате като премазани от камион през деня и ще имате нужда от сън.

Какво се случва в тялото ви, когато намалите въглехидратите?

Сърдечносъдовата система може да пострада

Храненето предимно с мазнини и протеини може да доведе до високи стойности на холестерол и триглицериди. Това повишава кръвното налягане и крие риск от по-нататъшни проблеми със сърдечносъдовата система.

Метаболизмът ви може да се забави

Докато тялото успее да пренастрои системите и функциите си така, че да влезе отново в ритъм след изключване на въглехидратите, метаболизмът ви може да се забави, да се появи запек и задръжка на течности в тялото.

Храни, съдържащи най-полезните въглехидрати, от които имате нужда

Крампи

Разграждането на въглехидратите участва в осигуряването на електролити за нуждите на нервната система и мускулите. Когато този баланс се промени вследствие на промените в храненето ви, може да се появят мускулни крампи.

Кои са най-полезните въглехидрати?

Лош дъх

Някои хора забелязват, че дъхът им се влошава след спиране приема на въглехидрати. Това се случва, защото тялото започва да черпи енергия от разграждането на мазнини и мастни киселини, като крайният резултат от този процес е освобождаването на кетони. Те причиняват лошия дъх.

Коментирай