Здраве и красота

Какво се случва в тялото ви, когато намалите въглехидратите?

Кожата става по-красива

06.12.2019г. / 15 19ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаем че менюто ни трябва да е балансирано и да ни осигурява протеини, мазнини и въглехидрати. Какъв тип въглехидрати съставлява вашето? Преобладават ли вафлите, баничките, газираните напитки, бисквитите, бургерите и т.н.? А знаете ли какво се случва в тялото ви, когато намалите до минимум консумацията им? Ето няколко положителни промени, които настъпват.

А тук може да видите и няколко здравословни източника на въглехидрати, които може да включите и в диетата си.

Отслабвате

При намалена консумация на въглехидрати, загубата на излишни мазнини се случва по-бързо. Това е един добър страничен ефект, особено ако искате да сваляте излишно тегло. Въглехидратите са първото хранително вещество, което тялото ви разгражда за енергия след хранене.

Когато то си набави нужните запаси, остатъчната захар, която му е излишна, се натрупва под формата на мазнини. Така, когато консумирате повече от необходимото количество въглехидрати, преди тялото ви да е изразходило вече съхранените, започвате да пълнеете. От друга страна, намалената им консумация, води до изгарянето на калории.

5 здравословни причини да ползвате тиква за отслабване

Нивата на кръвната захар се стабилизират

Консумацията на храни с високо съдържание на захар, както и тестени изделия, причинява покачване на кръвната захар и инсулина. Това се отразява на нашата енергия, започваме да се чувстваме по-мудни, уморени. Нарушава се функцията на панкреаса, който започва да свръхпроизвежда инсулин, който да регулира нивата на кръвната захар. Всичко това може да е причина за покачването на излишното тегло и да увеличи риска от диабет тип 2.

Лесен трик, с който ще се храните пълноценно без да напълнявате

Регулиране стойностите на холестерола

Намалената консумация на въглехидрати може да се отрази положително и на вашия холестерол, особено ако поддържате висок LDL (лош) холестерол. Кои храни спомагат за повишаване на добрия холестерол, вижте тук.

По-малко излишни течности в организма

Тестени закуски, сладкиши, подсладени напитки, бял хляб... Всички те могат да предизвикат задържане на излишни течности и да се чувстваме подпухнали.

Свързани статии

От друга страна, намалената им консумация или изключването им от менюто ни, помага на тялото да се освободи от водното тегло и да задържа по-малко излишни течности.

Видът на кожата се подобрява

Вредните въглехидрати предизвикват редица възпаления в тялото. Кожата винаги ни показва, когато не се храним здравословно. Тя става по-вяла, секретира излишен себум, появяват се пъпчици. Когато намалите приема на въглехидратите с ниска хранителна стойност, тя подобрява значително вида си.

Коментирай