Здраве и красота

Какво се случва с косата, ако носите конска опашка често?

Неочаквани проблеми

09.02.2021г. / 10 46ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Конската опашка е една от най-често предпочитаните прически сред дамите. Тя е лесна за изпълнение и същевременно придава грациозност на визията ви. Конската опашка обаче предполага стегнато опъване на косата и скалпа, което може да има своите последици в дългосрочен план.

Най-важните храни за здравето на косата

Ето какво се случва с косата, ако носите стегната конска опашка често.

Може да имате главоболия

Прекалено силното и често стягане и опъване на косата в конска опашка може да постави скалпа пред истинско предизвикателство. В кожата на главата има хиляди нервни окончания, които влияят директно върху подлежащите структури в главата. Достигайки мозъка това може да причини главоболия, дори мигрена.

Може да получите болки в гърба

Дразненето по нервен път при стягане на косата може да повлияе не само на главата, но и на гръбнака. Отново по пътя на нервните окончания болката може да се разпространи към гърба и да причини неочаквани симптоми, които вероятно не бихте свързали с прическата си.

5 лесни и бързи трика за красива коса

Косата ви може да се увреди

Колкото по-често носите косата си на стегната опашка, толкова по-голям е рискът тя да се увреди. Косъмът става изтънен, накъсва се лесно, цъфти и може да започне и да пада.

Косопад

Заради опъването на скалпа фоликулите на космите може да пострадат. С течение на времето може да възникне косопад, който да намали гъстотата на косата и да затрудни израстването на нови косми. Според Healthline този вид алопеция може да бъде спрян, ако спрете да носите толкова стегната опашка често. За предпочитане е косата да бъде колкото се може повече пусната и свободна.

Протеинови маски за коса

Напрежение и болка във врата

Наред с болките в главата, скалпа и гръбнака, опънатата коса може да предизвика и напрежение във врата. Според клиника Майо, конската опашка, носена ежедневно стегнато, може да предизвика изменения във вратните прешлени, което от своя страна да раздразни нервните окончания във врата.

Акнето и пъпките може да се подобрят

Ако имате черни точки, комедони и акне, тези симптоми може да се подобрят с носенето на конска опашка. Звучи невероятно, но това споделя доктор Денди Енгелман, дерматолог от Ню Йорк. Той споделя пред списание Well + Good, че ако носите косата си пусната през повечето време, тя докосва лицето, омазнява го допълнително чрез себума в космите, а в допълнение вие докосвате косата си с ръце, за да я отместите от лицето, което също влошава акнето. Ако носите конска опашка по-често проблемите с кожата биха намалели.

Етерични масла, помагащи при изтънена коса

Коментирай