Захарта е един от най-вредните компоненти в съвременните храни. Тя е причинител на редица здравословни проблеми – от напълняване, до диабет, метаболитни смущения, хронични възпаления в тялото, водещи до редица здравословни рискове, окислителни процеси в клетките и тъканите, повишаващи риска от множество заболявания в дългосрочен план.

17 храни, които специалистите по хранене не консумират

Понякога не си даваме сметка колко много излишна захар поглъщаме с храната. Когато започнем да прекрачваме границата, тялото ни започва да изпраща сигнали. Важно е да им обърнем внимание навреме, за да можем навреме да преустановим прекомерния прием на захари.

Какви промени настъпват в тялото, когато прекалявате със захарта?

Напълняване

Излишъкът от захари причинява напълняване и това е един от най-явните знаци, на които трябва да обърнете внимание. Глюкозата се превръща в гликоген, който се складира в мускулите и черния дроб. Колкото по-голямо е количеството на глюкозата в кръвта, толкова по-големи депа от гликоген се съхраняват. Остатъците от неизразходвания гликоген се превръщат в мазнини и триглицериди, които предизвикват напълняване, а и не само.

С течение на времето тези мазнини започват да се натрупват не само под кожата, но и около важни органи, като сърце, черен дроб, панкреас, което предполага редица здравословни проблеми.

Кокосова захар – защо е по-полезна от всички захари?

Липса на енергия

Когато консумирате много захари, приливът на енергия е налице веднага след като сте похапнали нещо сладко. Скоро след това обаче настъпва рязка умора, което се дължи на недостатъчния прием на качествени хранителни вещества, като протеини, мазнини, полезни въглехидрати.

Рязкото повишаване на захарта в кръвта след консумация на сладки храни и десерти крие много рискове, защото предизвиква големи амплитуди в стойностите на кръвната захар и инсулина. Това крие риск от отключване на инсулинова резистентност и диабет с всички последващи усложнения от тези състояния.

Състоянието на кожата се влошава

Ако кожата ви е смесена, особено в Т-зоната, вероятно сте склонни към образуване на черни точки и поява на пъпки. Това ще се влоши, ако наблягате на захарите. Възможно е да се появи акне с гнойни пъпки. Според livestrong.com, хранителни режими с нисък гликемичен индекс оказват благотворно влияние върху акне и акнетична кожа, намалявайки възпаленията и омазняването.

Нисковъглехидратни плодове за тънка талия

Още по темата

Постоянен глад за сладкиши

Колкото повече сладко ядете, толкова повече се увеличава и гладът за захар. Консумацията на захари и сладкиши се свързва с активиране на невронни пътища в мозъка, подобни на тези при наркотичните зависимости. Това установява изследване от 2019 година, публикувано в Neuroscience & Biobehavioral Reviews. Ето защо не можете да спрете желанието си за сладко.

Кръвните ви изследвания алармират

Продължителното консумиране на прекомерни количества захари води до повишаване на инсулиновата резистентност и стойностите на кръвната захар. Това може да доведе до диабет. Важно е редовно да следите нивата на глюкоза, инсулин, холестерол и триглицериди в кръвта, за да можете адекватно да контролирате здравословното си състояние.

Как да блокирате глада за сладко?

Ограничете захарта до минимум. Това е важно не само за хората с наднормено тегло и повишен риск от диабет, но и за всички останали.