Здраве и красота

Как да блокирате глада за сладко?

Няколко трика, с които да излъжете тялото и ума си

24.02.2020г. / 09 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сладките храни са навсякъде. Те са изключително изкушаващи. Веднъж опитал сладко, човек не може да спре да мечтае за поне една хапка всеки ден. Колкото по-забранени са захарта и шоколадът, толкова по-желани са. Ако се борите с килограмите, вероятно сте си обещали да не близвате сладко до края на диетата си или даже до края на живота си, което си е доста сурово наказание за измъчената ви и обичаща сладко душа.

Причини да сте гладни без значение колко често ядете

За щастие има някои трикове, с които да блокирате глада за сладко и с които да излъжете съзнанието си, че все пак сте хапнали нещо въглехидратно.

Добавените захари наистина са вредни за всеки, особено за хората с проблеми с теглото, страдащите от инсулинова резистентност, метаболитен синдром, предиабет, диабет тип 2. Със сигурност не е добре да се консумират рафинирани захари, подсладители, добавени захари без значение дали са „полезни“, алтернативни и други подобни.

Въпреки че знаете, че не трябва да ядете сладкиши и десерти, глад за сладко все пак се появява.

7 причини да сте винаги гладни

Как да го блокирате?

Преди да посегнете към шоколадови изделия, торти, десерти или тестени сладкиши, които всички вкупом представляват най-забранените въглехидрати, помислете наистина ли ви се яде сладко или сте гладни. Ако просто ви се яде сладко, направете всичко възможно осъзнато да се преборите с порива си. Ако пък сте действително гладни, хапнете нещо здравословно и съдържащо важни макроелементи, различни от рафинирани захари.

Какво се случва с мозъка, когато не се храним редовно

Можете да изпиете чаша вода. Водата също помага за запълване на стомаха и блокиране на моментното желание за сладко.

Направете някакво физическо упражнение

Физическата активност доказано притъпява глада. Може да направите няколко коремни преси, да се поразходите, да се изкачите по стълби енергично, да направите няколко подскока на място или да потичате.

Кои трикове за отслабване работят и кои – не?

Яжте нещо съществено, ако сте наистина гладни

Важно е да се научите да определяте желанията и стремежите на организма си, за да го предпазите от излишни калории и захари. Ако сте наистина гладни по-добре хапнете някаква междинна закуска или основно хранене, което не включва рафинирани захари и бързи въглехидрати.

Свързани статии

6 храни, потискащи глада

Някои полезни междинни закуски имат свойството да потискат глада за сладко и да задоволяват рецепторите в мозъка, които отговарят за него.

  • Резени ябълка, намазани с фъстъчено масло или тахан;
  • Пресни горски плодове с шепа ядки;
  • Разбита рикота с печени череши;
  • Печена ябълка с канела;
  • Билков чай с ванилия;
  • Гуакамоле с краставица;
  • Зеленчуци с хумус;
  • Шепа семена;
  • Твърдо сварени яйца.

Защо не трябва да заспивате гладни?

Коментирай