Здраве и красота

6 признака, че сърцето ви има нужда от преглед

Ранни признаци на сърдечносъдови проблеми

18.02.2021г. / 12 51ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сърцето е един от най-важните органи в цялото тяло, без който животът е невъзможен. За съжаление, когато нещо не е наред със сърцето, ранните симптоми могат да бъдат незабележими за много хора. Стига да се вслушвате повече в тялото си, можете да разберете дали е време да посетите кардиолог за профилактичен преглед.

22 неочаквани признака, че сте в риск от сърдечносъдови заболявания

Кои са симптомите, които подсказват, че е време да прегледате функциите на сърцето си?

Силно уморени сте без да сте извършвали тежка физическа работа

Лесната уморяемост може да е признак на редица вътрешни състояния и дисбаланси. Невинаги е задължително тя да е проблем именно със сърцето, но за да сте сигурни би било добре да си направите профилактичен преглед при кардиолог.

Когато е налице затруднена функция на сърдечния мускул, той започва да се уголемява, за да успее да компенсира нуждите на организма от кислород. Това уврежда тъканите на сърцето, а резултатът е силна умора без видима причина. Силната умора е червен флаг, на който да обърнете внимание.

Изненадващи рискови фактори за сърдечносъдови заболявания

Не можете да си поемете дъх, когато изкачвате стълби

Изкачването на стълби е предизвикателство, пред което сърцето е поставено. Ако за вас това изисква прекомерни усилия, може би трябва да се прегледате. Задъхването и невъзможността за нормално поемане на дъх може да е симптом на увреждане на сърцето, свързан с некачествено изпомпване на кръвта.

Чувствате се тревожни

Тревогите и безпокойствата са навсякъде около нас. Ежедневието е толкова напрегнато за много хора, че трудно можем да определим какво точно ни стресира. Тревожността е признак на много здравословни и емоционални проблеми, но може да се свърже и със сърдечносъдови заболявания, особено ако е придружена със сърцебиене или прескачане на ритъма. Стресът може да повлияе на функциите на сърцето и кръвното налягане.

Кои са най-вредните храни за сърцето

Често сте замаяни

При нарушения в кръвообращението се затруднява доставката на достатъчни количества кислород и хранителни вещества до мозъка, според клиника Майо. Изпомпването на кръв от сърцето може да е затруднено и затова да се чувствате замаяни и ви прималява, това може да се дължи на много здравословни проблеми, но и на такива, свързани със сърцето. Ако забележите прималяване след изправяне, особено по-рязко, консултирайте се с кардиолог.

Имате болка в гърдите

Болките в гърдите и паренето може да се дължат на киселини от стомаха, но и на сърдечносъдови проблеми. Ако болката се усилва и пренася към ръцете, врата, гърба, незабавно потърсете лекарска помощ.

5 заболявания на сърцето и техните симптоми

Кървящи венци

Кървенето от венците може да се дължи на агресивно четкане при миене, на възпаления на венците, но и на проблеми с кръвното налягане. Ако то е високо, това оказва влияние върху кръвоносните съдове, което прави малките съдове по-крехки и уязвими. Ето защо венците могат лесно да се разкървавят.

* Статията има само информативен характер. При поява на съмнения или каквито и да е симптоми, задължително се консултирайте с лекар. 

Коментирай
Свободно време