Здраве и красота

Защо не трябва да използвате пластмаса в микровълновата

Подгряването на храната в пластмасови съдове е опасно, дори да са предназначени за тази цел

09.02.2021г. / 15 31ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пластмасовите съдове и контейнери за храна са широко използвани в бита. Някои пластмаси се водят безопасни за употреба в микровълнова фурна, други за охлаждане и замразяване в хладилник и фризер. Въпреки че производството на такива пластмасови съдове е одобрено и позволено от отговорните контролни органи по цял свят, за никого не е тайна, че съхранението на храна в пластмасови опаковки и съдове крие риск от отделяне на частици пластмаса в храната, които навлизат в организма.

Според изследване, публикувано в Harvard Health Publishing, при нагряване на пластмасата в микровълнова фурна отделените частици са много повече, което прави храната опасна за здравето в дългосрочен план. Това увеличава риска от хормонални проблеми, затруднения в плодовитостта, затлъстяване, някои видове рак.

Как да намалим употребата на пластмаси в бита?

Чрез намаляване на употребата на пластмаси в бита и особено в храненето тези рискове могат да бъдат намалени.

Въпреки регулациите за направата на пластмасови съдове и контейнери за храна, в тези пособия има опасни химикали, като бисфенол А, фталати, които придават характеристики на пластмасата, като гъвкавост, твърдост, дебелина. Едно проучване, проведено от Harvard School of Public Health установява, че участниците, консумирали храни и напитки от твърди пластмаси, загрявани в микровълнова фурна, са имали с до 69% увеличени нива на бисфенол А в урината.

Според изследователите дори използването на пластмасов капак за предпазване от пръски при загряване (каквито капаци се използват масово в домакинствата) може да увеличи риска от попадане на частици пластмаса в храната чрез конденза, който се образува при затоплянето. Капчиците вода попадат обратно в храната, което отново я насища с вредните съединения от пластмасовия капак.

Защо не трябва да пием от бутилка, стояла в колата?

За да намалите риска от попадане на частици пластмаса в храната и напитките, които загрявате в микровълновата, не използвайте пластмасови съдове и капаци. Съкратете до минимум употребата им, за да сте сигурни, че в организма ви попада минимално количество вредни частици.

Коментирай