Здраве и красота

Защо не трябва да пием от бутилка, стояла в колата?

Каква е причината водата, престояла в автомобила, да е канцерогенна

01.06.2017г. / 10 43ч.
Илияна Николова
Снимка: pexels

Снимка: pexels

Забравяте ли бутилки с вода в колата? А случвало ли ви се е да пиете от тази вода, когато ожаднеете много, а нямате бутилка с прясна вода под ръка? На всеки се е случвала подобна ситуация и то многократно. Следващият път обаче си помислете добре дали ще го правите! 

Проучвания от 2014 година на Университета във Флорида сочат, че пластмасата, от която са направени повечето еднократни бутилки за вода, излъчва бисфенол А – съединение, свързвано с намесата в хормоналния баланс на тялото и влошаването на здравословното състояние. 

Бисфенол А
се отделя от пластмасата при нагряване. В топли дни градусите в колата се повишават значително, особено ако е паркирана на слънце. Изследванията показват, че температурата в затворен автомобил може да достигне до рекордните близо 70 градуса на слънце. Но дори при по-ниски градуси полиетилен терефталат (съединението, от което най-често се правят бутилките за вода и други опаковъчни материали) отделя бисфенол А. 

Свързани статии

Това канцерогенно съединение, намесващо се в хормоналния баланс, е открито в повече от 16 вида различни пластмаси. Индустрията продължава да ги използва, особено полиетилен терефталат заради неговата устойчивост, лекота и издръжливост. 

И тъй като няма изгледи скоро да се преустанови употребата на пластмаси в бита, просто внимавайте каква вода пиете и каква храна консумирате, най-вече опакованите в найлонови или пластмасови опаковки – ако е престояла на топло повече от няколко минути, просто я изхвърлете. 

Коментирай
Свободно време