Здраве и красота

Кога дезинфектантът за ръце е неефективен?

Колко трае ефектът му?

16.02.2021г. / 05 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Дезинфектантът се превърна в неизменна част от ежедневието. Всеки има по един флакон в себе си, за да почиства и дезинфекцира ръцете си, когато е навън и няма възможност да измие ръцете си с вода и сапун във времена на пандемия, в която се намира целият свят. Миенето на ръцете си остава най-добрият и сигурен начин да почистим ръцете си, но и без дезинфектант ежедневието ни е немислимо.

6 признака, че трябва да смените дезинфектанта за ръце веднага

Проблемът е можем ли да разчитаме само на него. Колко време остава ефектът му и има ли момент, в който дезинфектантът се оказва неефективен?

На тези въпроси отговаря доктор Нина Голд от Hackensack Medical Center през healthdigest.com. Според нея дезинфектантът има своите граници. Измиването на бактериите с вода и сапун премахва изцяло бактериите и вирусите от кожата. Дезинфектантът, от друга страна, ги убива, но ги оставя върху кожата. Освен това ефектът на препарата е върху бактериите, които вече са по кожата ви, но не и върху тези, които са по дрехите ви и по останалата ви кожа.

Уханен домашен дезинфектант за ръце с етерични масла

Дезинфектантът е неефективен и когато ръцете ви са мазни и силно замърсени. Микробите, които са по кожата ви остават върху нея и не могат да бъдат отстранени. Мазнината по кожата, както и силното замърсяване могат да намалят ефекта на дезинфектанта и някои бактерии да останат живи дори след прилагането му.

Свързани статии

Още по-лошото идва, ако не изчакате 20 секунди след прилагането на дезинфектанта и докоснете лицето, очите или устата си. Това ви гарантира попадане на живи бактерии в организма, показва проучване от 2020 година за дълготрайността и ефективността на дезинфектанта.

Колко опасен за здравето може да е гел дезинфектантът за ръце?

Установено е, че съдържащите 85% алкохол дезинфектанти имат по-силно бактерициден ефект, но нямат „забележима постоянна остатъчна активност“ се констатира в проучването.

Резултатите идват да покажат, че всъщност дезинфектантът има ефект да убива бактериите по ръцете само когато се прилага. В момента, в който докоснете нещо друго, бактериите отново полепват по кожата, особено ако не изчакате дезинфектантът да изсъхне напълно и да изпълни изцяло действието си.

 

Коментирай