Здраве и красота

Ежедневни навици, които водят към дълголетие

Малки крачки към добро здраве

16.02.2021г. / 17 16ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Дълголетието е нещо, за което всеки мечтае. Искаме да сме живи и здрави колкото се може по-дълго. То зависи предимно от генетиката ни, но това съвсем не означава, че начинът на живот не оказва влияние. Всеки наш ежедневен навик влияе върху това колко дълго ще живеем. Вредните навици със сигурност съкращават продължителността и качеството на живота.

7-те храни за дълголетие

Ето защо, ако възприемете някои здравословни и полезни навици във всеки свой ден, това може да помогне да удължите продължителността на живота си и да се радвате на мечтаното дълголетие.

Спорт

Спортуването, тренировките и изобщо качественото движение подобряват здравословното състояние и могат да допринесат за удължаване на дълголетието. Изследване от 2017 година, публикувано в British Journal of Sports Medicine и цитирано от healthdigest.com констатира, че елитните спортисти и атлети имат по-голям шанс да живеят по-дълго, отколкото онези, които не се занимават със спорт и водят заседнал начин на живот.

5-те прости тайни на дълголетието

От вас не се иска да сте атлети, а просто да превърнете движението в ежедневно занимание. Това ще подобри здравословното ви състояние, което се отразява благотворно на качеството на живот и дълголетието.

Редовното ходене пеша може да помогне за дълголетие

Същото изследване констатира, че ходенето също не е за подценяване. То е сред най-естествените видове движения, за които нашето тяло е създадено. Тази физическа активност допринася за удължаване на живота, подобряване на здравословното състояние, има ползи за сърдечносъдовата система, предпазва от диабет.

Следене на приема на калории

Не е нужно да спазвате строга диета за отслабване, за да следите приетите калории. Това е важно от гледна точка на доброто здравословно състояние, не само на красивата стройна фигура. Прекаленият прием на излишни калории може да не доведе задължително до затлъстяване при някои хора, но може да доведе до натрупване на висцерална мастна тъкан, която има силно негативно състояние върху работата на органи и системи в организма. Следете калориите, които приемате и се старайте да се храните със здравословни продукти за дълголетие. Сред тях са храните, богати на витамини, минерали, антиоксиданти, протеини, здравословни мазнини.

5 лоши навика, които да отстраните за здраве и дълголетие

Свързани статии

Включвайте плодове и зеленчуци в храненето

За по-добро здраве е важно да включвате зеленчуци във всяко хранене за деня. Плодовете също трябва да присъстват, но с тях трябва да се внимава заради наличието на естествени захари в тях. Това е особено важно за хората, борещи се с висока кръвна захар, инсулинова резистентност, диабет. Плодовете са богати на витамини, минерали и важни антиоксиданти, съществени за здравето и дълголетието.

Включете ядки в храненето

Ядките са превъзходен източник на мастни киселини и минерали. Намерете начин да ги включвате редовно в храненето си, защото те са свързани с редица здравословни ползи, включително предпазване от преждевременна смърт, преждевременно стареене, сърдечносъдови заболявания, рак, диабет, според клиника Майо.

5 вредни навика, които пречат на дълголетието

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
NinaRujina ( преди 3 години )