Здраве и красота

Причини за поява на болки в прасеца

На какво може да се дължат

21.02.2021г. / 07 54ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Прасецът е мускулът, намиращ се в задната част на подбедрицата. Той е един от най-натоварените мускули в тялото, защото участва активно във всяко движение, когато сте будни. Ходене, тичане, стоене, носене на товари – всичко това се отразява директно върху прасеца. Ето защо много често в този мускул могат да се появят болки, спазми, дискомфорт.

Фибромиалгия – болки по цялото тяло

На какво може да се дължат болките и неприятните усещания в прасеца? Ето няколко възможни причини.

Мускулни крампи

Крампите или спазмите в мускула се случват, когато в него е настъпило силно претоварване. Мускулните влакна започват да се свиват спастично, което предизвиква внезапна скованост и силна болка. Понякога болката е по-лека и се усеща потрепване в мускула. Може да произтичат от дехидратация, нарушен електролитен баланс, дефицит на магнезий, калий или на претоварване при силови тренировки.

Травма или прекаляване с тренировките

В стремежа си да постигнете резултати по-бързо понякога правите грешката да тренирате твърде много и прекалено често, като не давате възможност на мускулите да си починат и да се възстановят. Това може да доведе до травми, болка, особено в областта на прасците, които понасят цялата тежест на тялото плюс тренировките.

5 причини за болки в краката

Ишиас

Болките в гръбнака могат да се отразят на краката и в частност на прасеца. Това е така, защото нервните импулси пътуват по нервните пътища, като по този начин болката се пренася от гърба и кръста към краката. Ако имате проблеми с гърба не би било учудващо, ако и мускулите на краката ви получават отражения.

Свързани статии

Тромби

Кръвните съсиреци са още една възможна причина за болки в прасците. Дълбоката венозна тромбоза е състояние, при което се натрупва съсирена кръв в дълбоките кръвоносни съдове на прасеца. Ако се откъснат, тези тромби могат да стигнат до сърцето или белия дроб, предизвиквайки запушване и потенциално животозастрашаващо състояние – емболия. Ако изпитвате необяснима болка в прасците без видима причина, задължително се консултирайте с лекар. Един от основните признаци е, когато болката е само в единия прасец.

Видове коремни болки – за какво подсказват?

Диабетна невропатия

Хората с диабет, особено ако е недобре контролиран, могат да страдат от диабетна невропатия. Тя е в резултат на високите нива на кръвна захар и мазнини, които се натрупват и увреждат нервите. Появява се болка в долните крайници, много често в прасците и пръстите на краката.

* Статията има информативен характер. Ако имате някакви оплаквания, задължително се консултирайте с лекар.

Коментирай
Свободно време