Здраве и красота

5 причини за болки в краката

Болезнеността в ходилата може да навреди на здравословното ви състояние и нормалното ежедневие

19.08.2020г. / 05 14ч.
Илияна Николова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Краката са сложно устроени. В тях са съсредоточени толкова много кости, сухожилия и мускули, които са в постоянно натоварване всеки ден. Разчитаме на краката си да ни движат в ежедневието. Мъчим ги и като не се движим. Изобщо болката в краката може да се появи по много и различни причини. Обувките, които носим, тренировките, продължителното седене или стоене изправени влияят на състоянието на краката и могат да предизвикат непоносима болка. Дори любителите на излежаването на дивана могат да страдат от болки в краката.

Проблеми с краката, подсказващи сериозни заболявания

Кои са най-честите причини за поява на болки в краката?

Носите грешния размер обувки

Прекалено малките и тесни обувки са основната причина за болка в сводовете, петите, пръстите на краката. Твърде големият размер обаче също не е решение на проблема. За да задържите големите обувки на краката си се изисква напрежение и стягане на мускулите на краката и пръстите, което също води до претоварване и болка. Винаги избирайте точен размер обувки с една идея малко повече свобода за краката без това да означава цял номер по-нагоре.

Носите грешния модел обувки

Обувки на висок ток, както и изцяло ниски обувки са двата основни бича за краката. Те натоварват сводовете, предизвикват изкривяване на центъра на тежестта, което неминуемо се отразява върху краката. Появява се болка, отичане, спазми и скованост. Могат да се появят проблеми и с кръста и гръбнака заради влошената стойка и разпределение на тежестта. Най-добре е да избирате обувки с леко повдигната пета, която анатомично подкрепя крака и му позволява да се движи без усилие.

Очистващи вани за крака

Кокоши трън, брадавици

Ако изпитвате болка на конкретно място на ходилото, трябва да погледнете добре и да се уверите дали не страдате от брадавици, кокоши трън или някакви удебеления, породени от загрубяла кожа и мазоли вследствие на прекомерно триене. Ако не се премахнат, тези образувания могат да ви предизвикат големи проблеми.

Промени в състоянието на краката, подсказващи за здравословни проблеми

Свързани статии

Развили сте буниони на палеца

Бунионите представляват уголемявания и удебелявания на ставата на палеца на крака, които предизвикват изкривяването и издуването му. Това е най-често срещаният проблем с ходилата, който причинява изкривяването на палеца встрани към другите пръсти. Изключително болезнено е и може да се подуе. Деформацията се среща при млади и възрастни хора. Често се случва заради продължително носене на неудобни обувки. Може да се дължи на дисбаланс на меките тъкани, както и на вродени или придобити изменения на костта. Това състояние изисква преглед от специалист.

Домашни средства при лоша миризма на краката

Може да сте развили артрит

За да се уверите в това също трябва да се консултирате със специалист, който да определи състоянието ви и да назначи нужната терапия, както и носенето на медицински обувки.

Коментирай