Здраве и красота

Причини да не влизате с контактни лещи под душа

Защо това е вредно и опасно?

11.03.2021г. / 05 38ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хората, които носят контактни лещи, са толкова свикнали с тях, че понякога забравят да ги свалят. Други пък предпочитат да не го правят, защото смятат, че няма проблем да ги носят постоянно, дори когато спят. Това е вредно, дори опасно и не трябва да се допуска.

Има още един опасен и вреден навик и това е влизането под душа с контактни лещи. Лекарите не го препоръчват. Вижте защо.

Грешки при употребата на контактни лещи

Свалянето на лещите преди влизане под душа е задължително, защото в противен случай има опасност от инфекции в очите.

Контактът с водата и с измиващите продукти за тяло повишава риска от попадане на бактерии и микроби в очите. Такива микроорганизми живеят и се размножават в банята. Влажната и топла среда в нея е предпоставка за развитието им. Ето защо, ако не сваляте лещите по време на взимане на душ, излагате очите си на риск. Рискът е висок заради факта, че водата влиза в очите, докато се къпете, като остава между горния рогов слой на окото и лещите. Именно в това пространство бактериите остават и се размножават.

Някои от бактериите могат да причинят сериозни проблеми

Контактните лещи и грешките, които допускаме с тях

Не всички бактерии са чак толкова опасни. Повечето предизвикват леки възпаления и инфекции, а някои дори не предизвикват реакция, защото организмът успява да ги неутрализира.

Има обаче някои бактерии, които са особено опасни за очите и които се срещат в банята. Сред тях е бактерията Acanthamoeba, която предизвиква инфекцията акантамебиаза. Това е вид кератит, при който се появява болка и дразнене. Очите стават много червени и раздразнени. Тази инфекция е много трудна за лекуване и е изключително упорита. Този вид кератит може да доведе до слепота.

10 риска при носенето на контактни лещи

Водата прави залепването на лещите за окото по-лесно

Водата може да създаде вакуум между лещата и окото. Това прави свалянето на лещите по-трудно, понякога дори болезнено. Може да причини надраскване на роговицата, нараняване, инфекции.

Ако влезете в банята с лещите и забравите да ги свалите, а в очите ви влезе вода, затворете очи, излезте от банята внимателно и свалете лещите възможно най-бързо. Измийте очите с вода. Натопете лещите в разтвор за дезинфекция.

Коментирай