Здраве и красота

Колко често да се подстригвате според типа коса?

Различните типове коса се нуждаят от различна грижа

13.03.2021г. / 10 31ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато стане въпрос за подстригване сме свикнали да смятаме, че е добре то да се случва през 2 или 3 месеца. Някои дами предпочитат да подстригват връхчетата на косата през месец, като смятат, че това я поддържа жизнена и здрава. Всъщност е най-добре подстригването да става според типа коса. Така ще се радвате на наистина здрав косъм, който привлича погледите, а косата ви ще изглежда феноменално.

Как да подстрижем косата си вкъщи без фризьор

Колко често е добре да се подстригвате според типа коса?

Къдрава и „непослушна“ коса

Този тип коса може да почака по-дълго с подстригването. Това е така, защото дори когато израсне, къдравият косъм не изглежда по особено различен начин. Къдравата коса позволява да отложите подстригването с до 3 месеца, без да се притеснявате, че това ще наруши прическата ви. Ако косата е с доста къдрав косъм можете да изчакате дори до 6 месеца, стига да няма цъфтежи и сухи краища.

Коса на естествени букли

Този тип коса обикновено е по-суха. Това е предпоставка за нацепване, накъсване и цъфтеж на косъма. Препоръчително е да се подстригвате през 6 до 12 седмици според състоянието на косата ви. Това ще помогне да намалите проблема с нацепването на краищата.

Какво не знаете за подстригването?

Права коса/ коса на леки вълни

Правата коса обикновено е по-мазна. Естествените ѝ масла ѝ помагат да изглежда жизнена и здрава за по-дълго. Затова можете да удължите интервалите на подстригване между 10 седмици и 3 месеца според състоянието на косата.

Коса с плътен и дебел косъм

Плътната коса с дебел косъм може да се подстригва през 6 месеца, ако няма други показания в индивидуалния случай. Този косъм е силен и здрав, и е устойчив на външни влияния и третиране.

Знаци, че е крайно време да подстрижете косата си

Тънка коса

Тънката коса е податлива на увреждания. Освен това тя бързо губи добрия си вид след подстригване. Затова може да взимате връхчетата по-често през около 2 месеца.

Увредена коса

Третираната, боядисвана и увредена от стилизиране и нагряване коса се нуждае от подстригване през 8 до 12 седмици. Това ще ѝ помогне да изглежда по-здрава и жизнена, а и ще поддържа върховете в добро състояние.

Стъпките, през които преминаваме преди драстично подстригване

Коментирай