Здраве и красота

Промени в начина на хранене намаляват риска от депресия

Добавете към менюто си куркума

29.03.2021г. / 05 16ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

За напрежението и стреса, обикновено поставяме под отговорност работата, битовизмите, някои здравословни състояния, но не се замисляме, че храната, която консумираме, оказва влияние върху нашето психично здраве. Така например, някои дефицити на хранителни елементи като магнезий, могат да ни направят по-раздразнителни. Ако искаме да не позволим на стреса да ни превземе, важно е да направим някои корекции в менюто си. Вижте какви.

Внимание! Преди прием на хранителни добавки се консултирайте с лекар.

Осигурете си достатъчно витамин D

Недостигът на слънчевия витамин се свързва не само с натрупването на излишни килограми, но и с различни проблеми с психичното здраве като депресия, безпокойство. Ето защо е важно да си осигурим неговия прием, добавяйки към менюто си достатъчно храни богати на витамин D, като яйца, гъби, риба, млечни продукти, тофу, овесени ядки, бадеми и други.

4 йога пози при стрес

Не забравяйте за омега-3 мастните киселини

Те са важни не само за поддържане здравето на мозъка, сърцето ни, но и за кожата и косата. Според западно проучване, важните хранителни елементи действат противовъзпалително и допринасят за доброто психично здраве.

Според учените провели изследването, приемът на добавки с омега-3 може да намали тревожността с до 20%. Тук може да видите кои храни са богати на омега-3 мастни киселини.

Добавете към менюто си куркума

Куркумата е сочена за суперподправка. Антиоксидантите като куркумина, които се съдържат в нея, спомагат за елиминирането на свободните радикали, които създават редица възпаления в тялото. Според някои проучвания, направени от западни специалисти, има връзка между депресията и хроничното възпаление, като се смята че куркуминът може да помогне за облекчаване на симптомите на депресия, както и да намали риска от нея, борейки се с възпаленията. Куркума може да добавяте не само към ястията си, но и към смутита, топло мляко с канела и мед, дори към кафето.

Свързани статии

Премахнете изкуствените подсладители

Тях добавяме към топлите напитки или купуваме безалкохолни, които съдържат изкуствени подсладители. Те блокират транспортирането на допамин и серотонин, които са познати още като хормони на щастието, като по този начин увеличават нивата на стрес.

Избягвайте консумацията на глутен

Здравето на червата ни е пряко свързано с психичното ни здраве. Глутенът може да доведе до „пропускливост на червата“. Много хора имат непоносимост към глутен, без дори да подозират. Нарушеното храносмилане влияе отрицателно на метаболизма и синтеза на невротрансмитери, отговарящи за нашето добро настроение.

Коментирай