Здраве и красота

Какво прави витамин В8 (инозитол) с тялото ви?

Ползите от незаменимото вещество

08.04.2021г. / 11 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Витамин В8 или инозитол, както още се нарича, е изключително важно вещество, участващо в редица процеси в организма, от които зависят много жизненоважни функции на тялото. Ако наскоро сте били диагностицирани с тревожност, депресия, синдром на поликистозните яйчници, инсулинова резистентност е много вероятно да ви е бил препоръчан прием на инозитол. Какво представлява той и какво се случва в тялото, когато го приемате?

Витамин В8 (инозитол) е вещество, което се среща в различни храни, които са естествен негов източник. Сред тях са царевица, сусам, кафяв ориз, цитрусови плодове, пъпеш. Технически обаче инозитолът не е точно витамин, а по-скоро въглехидрат.

5 симптома на дефицит на витамин B12

Структурата на витамин В8 е подобна на тази на глюкозата, пише healthline. Проучванията показват, че той въздейства върху невротрансмитери, като серотонина, което осигурява облекчение на тревожни разстройства, обсесивно-компулсивно разстройство и депресия. Според Journal of Clinical Psychopharmacology пациентите, лекувани с инозитол вместо със стандартни медикаменти за психични разстройства, са показали много добър резултат в рамките на тестването и лечението.

Синдромът на поликистозните яйчници е състояние, което възниква при хормонален дисбаланс при жените. Витамин В8 има свойството да балансира кръвното налягане, да понижава нивата на триглицеридите и холестерола, като това вкупом осигурява подпомагане функциите на яйчниците.

Признаци на дефицит на витамин А

Жените, страдащи от синдром на поликистозните яйчници често имат склонност към затруднения в зачеването. Имат наднормено тегло, повишено окосмяване, акне, страдат от инсулинова резистентност. Тези състояния са взаимно свързани заради характера на тези на пръв поглед отделни заболявания, които обаче са обединени от нарушения в метаболизма на мазнините и производството на хормони.

Свързани статии

Инозитолът подобрява инсулиновата чувствителност, което подпомага и балансирането на поликистозата на яйчниците.

Ползи за здравето от витамин B3 (ниацин)

За страдащите от диабет тип 2 витамин В8 (инозитол) може да подпомогне терапията под формата на хранителна добавка. Инозитолът може да подобри обмяната на глюкозата и мазнините в тялото, като по този начин допринася за контрола на диабета. Наред с това, той повлиява благоприятно холестерола, триглицеридите и метаболитния синдром.

* Преди да решите да приемате добавки от какъвто и да е характер, задължително се консултирайте с лекар.

Коментирай