Здраве и красота

Какво се случва с тялото, ако прекалявате с къпането?

Прекомерното и често взимане на душ може да окаже негативно влияние

06.04.2021г. / 11 14ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Взимането на душ е част от рутината на всеки човек. Взимаме си душ, когато станем сутрин за повече свежест. Къпем се вечер преди да си легнем, за да измием умората от напрегнатия ден. Взимаме душ след тренировка или за да се стоплим, ако ни е студено и сме вкъщи. Къпем се, защото сме се изпотили и искаме да сменим дрехите си.

5 грешки при взимането на душ, които вредят

Постоянното и често взимане на душ, особено когато е продължително, има вредно влияние върху кожата и тялото. Прекаленото къпане води до нарушения на микробиома на кожата – милиардите бактерии, които живеят върху кожата ни и участват в редица процеси в организма, нарушават баланса си. От това могат да последват редица неприятни състояния, включително екзема и псориазис. Освен това защитната функция на кожата намалява.

Прекалената употреба на измиващи продукти също оказва вредно влияние, не само намокрянето с вода. Измиващите продукти съдържат антибактериални съставки, които убиват вредните, но и полезните бактерии по кожата ни. Опустошаването на микробиома нарушава нормалните функции не само на кожата, а на цялото тяло, пише Джеймс Хамблин в своята книга, озаглавена „Къпете се твърде много“, цитиран от healthdigest.com.

Ползата от студения душ

Един от възможните начини да намалите вредното влияние на честите душове, е просто да намалите броя им. Ако сте свикнали да взимате душ сутрин и след тренировка, то поне прескочете душа вечер. Ще направите добра услуга на кожата си.

Ако сте почитатели на вечерния душ и не можете да си представите да си легнете в леглото без да сте се изкъпали, пропуснете сутрешния душ, но оставете този след тренировка.

Какво се случва с кожата, ако взимате душ само с вода?

Къпането с прекалено топла вода е много вредно за кожата. То не само убива допълнително полезните бактерии по нея, но и дехидратира кожата, прави я раздразнена, уязвима, склонна дори към ускорено състаряване.

Ограничете и времето, прекарано под душа. То не трябва да надвишава 10 минути. Това е абсолютният максимум, според доктор Хамблин. Продължителното къпане с гореща вода уврежда кожата и микробиома ѝ. Нанасянето на овлажнител или хидратант след къпане може да спомогне за подобряване на състоянието на полезните бактерии в кожата и да запази техния брой и функции.

Коментирай