Здраве и красота

Гроздето – лекарство и хляб

05.11.2007г. / 07 33ч.
Аз жената
Гроздето – лекарство и хляб

От началото на XIX век лечението с грозде и гроздов сок е известно като ампелотерапия. Благодарение на достъпността му и широкото му разпространение, гроздето от древността е използвано като храна, лекарство, лек за отмора и забавление. Широкият му спектър на действие го прави най-популярното лекарство в народната медицина.

Съвременните изследвания са доказали това. Установено е, че в гроздето се съдържат много органични киселини като ябълкова, винена, лимонена, кехлибарена и фосфорна, които са полезни за стимулирането на обмяната на веществата.

Затова консумацията на грозде и прясно изцеден гроздов сок се препоръчва при безапетитие, при стомашно-чревни възпаления, чернодробни и жлъчни възпаления, при запек и хемороиди. Гроздето очиства, алкализира и минерализира организма. Според народната медицина гроздето помага при ранна форма на туберкулоза, очни и ушни болести, заболявания на далака и на черния дроб, невротично сърцебиене, възпаление на венците, скорбут и нарушена обмяна на веществата. Смята се, че има много добро действие и при мигрена и артритни заболявания.

Съдържанието на захар е много по-голямо, отколкото при другите плодове над 25%. Захарите в гроздето – глюкоза и фруктоза, навлизат направо в кръвта и се усвояват бързо от организма и това подпомага сърцето и черния дроб. Благодарение на тези му качества гроздето е много подходяща храна за злояди деца, за спортисти и за хора с големи физически натоварвания.

Гроздето е богато и на витамини – C, B и провитамин A, които укрепват нервната система, стените на кръвоносните съдове, костите, ноктите и имат благотворно влияние за зрението.
Наличието на много калий подкрепя сърдечния мускул, отделя излишните течности, затова гроздето и сокът му се препоръчват при високо кръвно налягане, прекарани инфаркти, атеросклероза, артрити, подагра, камъни в бъбреците или в жлъчката.
Магнезият, калцият, фосфорът, желязото, помагат за лечение на рахит, за изграждане на младите кости и зъби, предпазват от анемия.
Багрилните вещества в гроздето имат съдоразширяващ ефект, което предпазва от инфаркт.

Препоръчва се прясно изцеден гроздов сок да се пие по половин литър сутрин, обед и вечер и лечението да продължи поне 2-3 месеца. Ако ще се яде прясно грозде с лечебна цел, препоръчва се поне по 1,5 килограма на ден.

Въпреки че гроздето е изключително хранително, то може да се използва и за диета и разтоварване на организма. Определяте ден от седмицата или няколко последователни дни, в които консумирате само грозде и така хем изчиствате организма от ненужни вещества и токсини, хем не гладувате.

Когато се консумира грозде и гроздов сок, добре е да се избягват храни като месо, зеле, салами, яйца, сирене и бира. Семките на гроздето дразнят възпалено гърло и в такива моменти не се препоръчва консумацията им.

Сушеното грозде – стафидите са също храна и лекарство. Единствените противопоказания за употребата на по-големи количества са затлъстяването, захарният диабет, язвата на стомаха или на дванадесетопръстника.

Както виждаме, навремето почти всяко заболяване са лекували с грозде и гроздов сок, дори и любовната мъка. Но днес въпреки затруднения достъп до квалифицирани лекари и диетолози, добре е за сериозните болести да се консултираме със специалист и да използваме гроздето като съпътстваща терапия, съобразена с основните, изписани от лекаря медикаменти.

А ако сме здрави, млади и красиви, за да сме по-дълго време такива – да имаме редовен стомах, нечуплив маникюр, лъскава коса, кадифена кожа и искри в очите нека да консумираме повече грозде и гроздов сок и да се радваме на живота.

Нарът – витаминната граната

Коментирай