Акнето е един от най-упоритите кожни проблеми, с който милиони хора се сблъскват. Причините да се появи са много и различни. Твърде индивидуално е, за да има единен подход при лечението на акне. Има обаче един вид чай, който може да допринесе за облекчаването на проблемната кожа, защото има мощни противовъзпалителни свойства. Това е чаят от мента.

Ползите от ментовия чай при акне

Ментата е известна като билка, успокояваща стомашни болки и спазми. Тя има силни противовъзпалителни и антимикробни свойства, които могат да са полезни в облекчаването на възпаленията при акне, смята дерматологът доктор Хадли Кинг, цитирана от mindbodygreen.com.

Вредни навици, които водят до акне

Според нея, активните вещества в чая от мента, оказват благотворно влияние върху гнойните и възпалителни процеси в кожата при акне. Сред тези съставки е розмариновата киселина, която има силни противовъзпалителни и адаптогенни свойства. Другите вещества, които могат да подпомогнат облекчаването на акнето са ментолът и лимоненът в билката.

Всички видове акне произтичат от някакъв вид възпаление и затова противовъзпалителните свойства на ментовия чай могат да са полезни в потушаването им.

Как да се предпазите от акне вследствие на тренировки

Чаят от мента има потенциални антиандрогенни свойства. Една от причините за поява на упорито, силно възпалено и зачервено акне в долната част на лицето и по долната челюст, са повишените андрогени (мъжки хормони) и синдромът на поликистозните яйчници.

Изследване, цитирано от mindbodygreen.com установява, че редовната консумация на две чаши ментов чай на ден има балансиращ андрогените ефект, който оказва положително влияние и върху акнето.

Още по темата

Тестостеронът е един от главните виновници за повишена секреция на мастните жлези, която създава условия за запушване на порите и поява на силно възпалено акне с кистозни образувания, предизвикващи болка и сърбеж в долната челюст. Чаят от мента има положително въздействие върху тестостерона, като може да подпомогне намаляването на неговите нива в тялото.

Чаят от мента не е панацея и вероятно не би могъл да помогне на всеки страдащ от акне. От голямо значение е да се консултирате с дерматолог специалист, който да проведе нужните изследвания и да прецени какво да бъде вашето индивидуално лечение на този кожен проблем.

При всички положения обаче ментовият чай няма да навреди. Неговите полезни свойства оказват цялостно благотворно влияние върху организма и кожата. Възползвайте се от тях, без да прекалявате с консумацията му.