Здраве и красота

8 неща в ежедневието, които предизвикват акне при възрастни

Кои наши навици могат да влошат състоянието на кожата

04.10.2020г. / 19 37ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Акнето е проблем, който засяга не само юношите в тийнейджърска възраст. То може да се появи и при възрастни. Причините за появата му могат да са много и различни. Част от факторите обаче са и някои ежедневни навици, които имаме и за които не си даваме сметка, че се намесват в нормалната функция на кожата.

8 мощни натурални средства при акне

Кои са нещата в ежедневието ни, които могат да предизвикат акне при възрастни?

Мобилният телефон

Телефоните ни са със силно замърсена повърхност. По нея се полепват милиарди бактерии и болестотворни микроорганизми, които могат да засегнат кожата и да предизвикат възпаления, поява на черни точки, кожни проблеми.

Липса на сън

Недостатъчният сън може да предизвика всякакви здравословни и емоционални проблеми. Липсата на сън се оказва и една от възможните причини за поява на акне при възрастни. Това е така, защото недостатъчният сън предизвиква спад в имунната система, която не успява да се справи с различните инфекции, включително и тези по кожата, предизвикващи акне.

Появата на акне може да подсказва за здравословни проблеми и не само

Дефицит на витамин D

Витамин D играе важна роля в стимулирането на нормалните функции на имунната система и кожата. Когато е налице дефицит, кожата започва да страда. Често при възрастни хора с акне се наблюдават и известни колебания в нивата на витамин D.

Прекалено плътен грим

Тежкият грим оказва влияние върху нормалните функции на кожата. Порите се запушват, мастните жлези секретират повече себум, а това е класическа рецепта за поява на акне. При създалите се условия за развитие на бактерии се наблюдават и възпаления, които прерастват в гнойни пробиви.

Прекалено честа смяна на продукти за лице

Кожата се нуждае от време за адаптация към продуктите, които използвате. Важно е да ги подбирате много внимателно според типа кожа и според индивидуалните ѝ особености, което означава да познавате добре кожата си. Ако сменяте прекалено често продуктите за лице, както измиващи, така и бяла козметика и грим, създавате условия за поява на акне при възрастни.

Домашен серум 3 в 1 против акне и белези

Прекалено много захар

Консумацията на захари и бързи рафинирани въглехидрати, тестени изделия, прави кожата на възрастните по-податлива на акне. Захарта причинява разширяване на порите, секреция на големи количества себум, които запушват порите на кожата. Захарите освен това подхранват лошите бактерии в кожата, които се разрастват и причиняват възпаления.

Прекалено много докосване на лицето

Чрез постоянното пипане на кожата на лицето ние пренасяме още повече бактерии от ръцете си върху кожата. Този нервен навик може да е причинителят на акне при възрастни.

Вредни навици, които водят до акне

Употреба на продукти за акне

Противно на очакванията, продуктите, предназначени за борба с акнето всъщност могат да го предизвикат или влошат. Това е така, защото често те пресушават твърде агресивно кожата и я правят раздразнена, зачервена, възпалена и неспособна да се бори с факторите, причиняващи акне. Важно е кожата да бъде третирана с подходящите за нея продукти, да е добре хидратирана и да се внимава нейният защитен липиден слой да не страда от употребата на подобни продукти.

Коментирай