Здраве и красота

Какво се случва с тялото, ако ставате с аларма всеки ден

Ставането с аларма носи стрес на организма

19.04.2021г. / 05 12ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

За повечето от нас събуждането с аларма е неизбежно. Ставането рано за работа понякога е невъзможно да се случи от само себе си, особено ако сме свикнали да си лягаме късно заради ангажиментите, които имаме.

Събуждането с аларма обаче вероятно ви носи много стрес. Сигурно сте забелязали как се разтупква сърцето ви, когато чуете силния звук на будилника или телефона си. Ако алармата ви е по-агресивна, за да я чувате в съня си и със сигурност да се събудите, това определено носи много стрес за мозъка и организма.

Няколко трика за лесно събуждане

Това е особено вредно, ако все още сте в дълбокия стадий на съня си. Ако сте заспали сравнително скоро, а алармата ви звънне с всичка сила, това предизвиква внезапен прилив на адреналин, който шокира организма, повишава сърдечната честота и кръвното налягане.

Ако ви се е случвало да имате сърцебиене сутрин, като чуете алармата и скочите от леглото, то е вследствие именно на стреса, предизвикан от прилива на адреналин, според Bustle.

Ако сте забелязали една странна тенденция – да се събуждате минута или две преди алармата ви, то е не само защото сте изградили навик за ставане, а и защото тялото ви се опитва да се предпази от шока, който му предстои, чувайки алармата сутрин. Рязкото събуждане има редица негативни ефекти върху здравето и тялото сякаш „знае“ това.

Неща, които не е полезно да правите веднага след събуждане

Какво можете да направите, за да избегнете или поне да редуцирате събуждането задължително с аларма?

Свързани статии

Ако не можете да избегнете събуждането с будилник или аларма, помислете поне за намирането на по-тих звук, който да не причинява скок в адреналина. Ако използвате старомоден будилник, сменете го. Ако ползвате силна и стряскаща аларма, сменете звука ѝ или го намалете.

Направете някои промени в спалнята си. Преди да си легнете, когато вече е тъмно, отдръпнете завесите. Така ще позволите на светлината свободно да навлезе сутринта. Това ще ви помогне да се събудите по естествен и нешокиращ начин за тялото. Ако графикът ви на събуждане е един и същ всеки ден, не работите на смени и не се налага да ставате по различно време, това е един добър начин да накарате тялото си да се буди само.

5 навика, които пречат на работоспособността сутрин

Опитайте също така да си лягате по-рано. Организмът ви ще се събуди по естествен начин, когато сте се наспали. Колкото по-рано си легнете, толкова по-рано ще се събудите сутрин. Здравословният график на заспиване и събуждане може да се „възпита“ и вкорени в организма. Циркадните ритми на тялото се влияят от навиците ни през деня. Затова се опитайте да изградите здравословни навици, които да ви помогнат да спите по-добре и да се събуждате свежи и бодри.

Коментирай