Здраве и красота

3 важни причини да следите кръвното си налягане

Защо винаги трябва да сме наясно със стойностите му

06.03.2020г. / 05 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Измерването на кръвното налягане трябва да се случва редовно, дори да нямате отклонения или заболявания, свързани с неговите стойности. Дори вашите стойности да са напълно нормални е нужно да проверявате нивата му, за да сте сигурни, че не са настъпили изменения. Високото кръвно налягане невинаги има симптоми, заради което го наричат „тихият убиец“ заедно с диабета.

Полезни напитки при високо кръвно налягане

Според новите проучвания, всеки човек с кръвно налягане над 130/ 80 е хипертоник. Стойностите на нормалното кръвно налягане не са се променили. Те все още са 120/ 80. Първото число показва систоличното кръвно налягане (показва налягането, което кръвта упражнява върху стените на кръвоносните съдове, когато сърцето бие), а второто – диастоличното (показва налягането между ударите на сърцето).

Защо е важно да сме в течение на стойностите на кръвното си налягане? Ето 3 причини да го измервате редовно.

Естествени методи за борба с високото кръвно налягане

Високото кръвно налягане обикновено не причинява симптоми

Ако мислите, че нещо ще ви заболи, когато кръвното ви се вдигне, грешите. Една от причините да наричат хипертонията и диабета „тихите убийци“ е именно защото в много от случаите не се проявяват особени симптоми, по които да разберете, че нещо не е наред. Често пациентите разбират, че имат това страдание, когато са налице косвени поражения в други органи и системи заради ненавременно лечение.

Как да свалим кръвното без медикаменти?

Хипертонията уврежда други органи, ако не бъде лекувана

Високото кръвно налягане е рисков фактор за различни органи и системи, различни от сърцето. То е прекият засегнат от високите му стойности, но не единственият. От неконтролираното високо кръвно налягане могат да пострадат сериозно органи от жизненоважно значение, например бъбреци и мозък, чиито увреждания застрашават живота.

5 напитки срещу високо кръвно

Свързани статии

С всеки удар на сърцето при високо кръвно налягане, пулсът оказва сериозно натоварване върху бъбреците и мозъка. Мускулатурата на кръвоносните съдове се свива, съкращава се и налягането в тях се повишава, респективно налягането в останалите органи, до които достига кръв. Този зловреден процес може да нанесе необратими щети, както и да застраши живота, ако кръвното налягане не се овладее и достигне критично високи стойности.

Упражнения и съвети при високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане се регулира с подходящи промени в начина на живот

Стига да е хванато в началото и стига човек да има воля да промени начина си на живот, храненето си и двигателната си активност, хипертонията в начален стадий може да се овладее и да се поддържа без лекарства.

4 понижаващи кръвното налягане храни

Ако обаче не се вземат навременни мерки, състоянието може да се усложни и да доведе до редица нежелани странични ефекти.

Коментирай