Здраве и красота

Защо пробиването на ушите на бебето може да е лоша идея

Причините да изчакате

23.04.2021г. / 14 43ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Много родители пробиват ушите на бебетата или децата си, докато са още малки. Те смятат, че по този начин спестяват болка в съзнателния живот на детето. Освен това са убедени, че момиченцата по презумпция носят обици, затова решават вместо тях дали да пробият ушите им още в неосъзната невръстна възраст.

Какво представляват люспите по главата на бебето?

Пробиването на ушите на бебето или на малкото дете всъщност може и да не е особено добра идея. Запознайте се с няколко аргумента защо е по-добре да се остави това решение за по-късен етап от живота на детето.

Бебето или детето може да се нарани

Пробиването на ушите боли независимо в каква възраст се прави. Без значение дали бебето ще има спомен за болката, тя ще бъде причинена в момента на пробиването и след това. Друг важен момент е, че обиците на ушите на бебето могат също да го наранят. Бебетата мърдат с ръце и глава непрекъснато. Неволното закачане на обиците може да нарани нежната кожа на детето, да предизвика кървене. Ако обицата или винтчето ѝ паднат от ухото на бебето, то може да ги глътне, тъй като всяко бебе слага всичко в устата си. Ето защо поставянето на обици в най-ранна възраст не е добра идея.

Кои са най-опасните предмети за малките деца?

Взимате решение вместо детето

Независимо, че детето ви е момиче, то може да не желае да има дупки на ушите, когато порасне. Това важи не по-малко и за момчетата. Оставете решението за това дали да пробие ушите си на самото дете. Когато порасне и вземе осъзнато решение, то ще прецени кога и дали да пробива ушите си.

Пробиването е завинаги

Дори детето да реши, че не желае да носи обици, когато вече е пораснало, белезите от пробиването остават. Въпреки че тъканта зараства отвътре, от външната страна на ушната мида остава белег трапчинка, който не изчезва дори след зарастването на дупките.

Бабини лекове при болки в ушите

Може да се развие инфекция

Инфекция е последното нещо, което искате за бебето си. Затова не го излагайте на допълнителен риск извън вече съществуващите такива. Подрастващият период е изпълнен с рискове от възникване на инфекции по най-различни причини. Пробиването на ушите е още един такъв, който можете да спестите на бебето си. Всяка инфекция понижава имунната защита на крехкия организъм. Сведете тези рискове до минимум, за да порасне детето ви по-здраво и устойчиво.

Коментирай