Здраве и красота

Бабини лекове при болки в ушите

Сок от босилек и ментово масло

14.02.2016г. / 11 50ч.
Михаела Лазарова
Снимки: istock

Снимки: istock

Болките в ушите са често срещани в студените месеци, когато обикновено боледуваме и по-често. За тях почти никога не разполагаме с лек, а неразположението се появява винаги в най-неподходящия момент. При болка в ушите трябва да се консултирате с лекар, за да се намали рискът от усложнения. Въпреки това е добре да знаете няколко бабини лека, които могат да намалят неразположението ви.

Джинджифил

Джинджифилът е естествено болкоуспокояващо и има невероятни противовъзпалителни свойства, които помагат за спиране и облекчаване на инфекцията на ушите. Вземете малко парче от подправката, обелете го и го поставете в ухото (внимавайте да не попадне дълбоко в ушния канал). След няколко минути болката и неразположението ще бъдат значително облекчени.

Зехтин

Зехтинът е от онези масла, които винаги имаме в кухнята си. Освен за овкусяване на ястия и салати, го използваме и за направата на домашни грижи за красота. Добрата новина е, че може да ви помогне и за облекчаване на ушни инфекции. На памучен тампон капнете 2-3 капки зехтин или капнете от него в ухото. Маслото не трябва да бъде студено. Само след няколко минути ще почувствате облекчение.

Босилек

Босилекът е чудесна билка с приятен специфичен аромат. Дори и да не ви харесва, знайте че може да го използвате при болки в ушите. Вземете няколко свежи листа босилек и изстискайте от тях сок. Капнете в болното ухо 3 капки от него.

Мента или ментово масло

Масло от мента или пресните листа от мента също могат да облекчат болките в ушите.

Ако разполагате със свежи листа, изстискайте сок от тях и поставете три капки от него в ушите. Ментовото масло трябва да се използва деликатно и само нанесено в малки количества (2-3 капки) върху памучен тампон. В противен случай може да усили болката.

Лук

Винаги е добре да имате в кухнята си от този полезен зеленчук. За да облекчите болките в ушите, направете си сок от лук и капнете по 2-3 капки във всяко ухо.

Свързани статии

Лукът има силни анти-бактериални и противовъзпалителни свойства, които се борят с инфекциите и намаляват болката.

Билкова инхалация

Вдишването на билкова пара може да помогне за облекчаване на запушения нос, но и да подобри циркулацията на въздуха в ушния канал. Във вряща вода добавете шепа бъз или лайка. След това снемете билките от котлона и покрийте главата си над тенджерата с отвара с кърпа. Вдишвайте бавно и дълбоко.

Снимки: istock

Коментирай