Здраве и красота

13 начина, по които може да изглежда бърнаут синдромът

Нарича се още „прегряване, прегаряне“

10.05.2021г. / 07 12ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Стресът е част от нашето ежедневие. Понякога толкова много сме заети с работа, лични ангажименти, че не забелязваме как сме се променили. Хърбърт Фройденбергер е американски учен, един от първите, който описва симптомите на бърнаут синдрома. „Прегарянето“ може да засегне всеки един и да превърне живота му в постоянни скандали, демотивация.

Как може да изглежда синдромът бърнаут?

Лесно забравяне – Честото забравяне за важни срещи, какво сте искали да кажете и т. н. може да подсказва, че страдате от бърнаут синдром.

Хронична умора – Един от първите признаци е постоянното усещане за умора, липса на енергия, усещане че сте изчерпани физически и емоционално. Тази умора дори може да събуди страх и нежелание за работа, за домашни задължения и т. н.

6 храни, които елиминират стреса

Нарушена концентрация – Липсата на фокус може да бъде ранен признак на „прегаряне“ по време на работа, за лични задължения. Това почти винаги води до натрупване на неизпълнени задачи, оставане до късно, за да ги завършите.

Безсъние – Имате ли проблеми със съня? В ранните етапи на бърнаут синдрома може да страдате от безсъние или като цяло сънят ви да не е спокоен.

8 знака, че страдате от депресия без да го осъзнавате

Чести разболявания – Когато тялом и духом сме пренатоварени, нашата имунна система страда, което ни прави по-уязвими към настинки, грип и други заболявания.

Физически неразположенияСтресът, който бърнаут синдромът нанася на нашето тяло може да доведе и до появата на необяснима замаяност, сърцебиене, стомашно-чревни неразположения, задух, главоболие.

Нездравословно хранене – Бърнаут синдромът може да доведе не само до липсата на апетит, но и до тъпченето с вредни храни, за които смятаме, че ни „помагат“ да се чувстваме по-щастливи. В дългосрочен план това може да доведе до редица здравословни проблеми.

Как цветовете ни карат да се чувстваме и как да ги използваме

Наличие на гняв – Ако ви се струва, че много лесно се ядосвате и за дребни неща, усещате се по-често напрегнати, дори без видима причина, определено имате нужда от промяна.

Липса на апетит – Намаленият апетит също е признак на бърнаут.

Тревожност – В тревожността има нещо повече от просто такова усещане. Може да се чувствате на ръба от напрежение и притеснение, това да пречи на способността ви да бъдете продуктивни, да доведе до проблеми в семейството, работата, личния ви живот.

Депресия – Чувството на тъга и безнадеждност, чувството за вина и безполезност, съмнения, че може да се справите с всичките си задължения. Липса на самочувствие…

Свързани статии

Откъсване от социални контакти – То често се случва заедно с депресията. Отдалечаването ви от колеги, с които работите добре, приятели, любими хора, в крайна сметка може да доведе до занемаряване на работата, социалните ви контакти.

Песимизъм – Песимизмът също е признак на прегряване, особено ако се отличавате като човек, който е позитивен по природа.

Загуба на удоволствие – Към работата, която толкова харесвахте, вашите хобита, към всичко, което доскоро ви е носило удоволствие, вдъхновение.

Снимка: iStock

Коментирай