Здраве и красота

Какво да добавите към овесените ядки, за да ги направите по-здравословни

Подходящи добавки, с които закуската ви ще се превърне в бомба от полезни вещества

27.05.2021г. / 16 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Овесените ядки са здравословна алтернатива на тестените, пържени, сладки закуски, които са не само опасни за фигурата ви, но и за здравето ви. Консумацията на овесени ядки е прекрасен начин да се заредите с полезни въглехидрати, фибри, минерали и витамини, с които да сте сити задълго през деня, да имате енергия и да поддържате здравословен баланс в нивата на кръвната захар и холестерола. Това обаче важи само ако не прибавяте вредни добавки към тях.

Какво се случва в тялото, ако ядете овесени ядки всеки ден?

Ако разчитате на овесените ядки да свършат цялата работа вместо вас, правите грешка. За да сте напълно сигурни в здравословните им качества, не трябва да прибавяте към тях сладки и калорични добавки, защото така обезсмисляте здравословния им ефект. Неправилните добавки към овесените ядки могат да натоварят организма ви с излишни калории, захари, прости въглехидрати, които да обезсмислят консумацията на овесени ядки.

Кои са подходящите добавки, които правят овесените ядки още по-здравословна закуска?

Горски плодове

Горските плодове са прекрасна добавка към овесените ядки. Те са богати на полезни въглехидрати, бедни са на калории и са изключителни източници на витамин С. В тях се срещат още витамин К, желязо, цинк, както и изобилие от антиоксиданти.

Фурми или сироп от фурми

Ако ви се хапва нещо сладко, нека то да е здравословно. Фурмите са естествен източник на плодови захари, които са полезни и са източник на магнезий и калий. Важно е да се отбележи, че страдащите от нарушен глюкозен толеранс трябва да внимават и с фурмите, тъй като те също предизвикват повишаване на кръвната захари и инсулина.

Защо е по-добре да накисваме овесените ядки от вечерта?

Банани

Бананите са прекрасна добавка към овесените ядки. Те са източник на калий, фибри, полезни въглехидрати, които подслаждат овесената закуска по натурален начин.

Чиа

Семената от чиа са още един подходящ начин да обогатите овесените ядки с полезни вещества. Чиата е добър източник на омега-3, фибри, растителни протеини. Те допринасят за удължаване усещането за ситост, подпомагат храносмилането и дават много енергия.

Маска с овесени ядки за здрава кожа

Яйца и авокадо

Яйцата и авокадото са прекрасни източници на полезни протеини и мазнини, които дават много енергия сутрин и през целия ден. Авокадото е много богато и на фибри, които подпомагат храносмилането и допринасят за ускоряване на метаболизма. Яйцата са източник на цяла палитра хранителни вещества, сред които витамини, минерали, протеини, мазнини. Комбинацията от яйца, авокадо и овесени ядки на закуска помага за контрола на кръвната захар, холестерола, теглото.

Орехи

Орехите са сред ядките, които са най-богати на омега-3. В тях се съдържа селен, важен за щитовидната жлеза. Те са прекрасен източник на фибри и полезни мазнини.

Страничните ефекти от преяждането с овесени ядки

Тъмен шоколад

Прибавянето на черен шоколад е още един много добър начин да подсладите овесените ядки. Той е богат на антиоксиданти, мазнини и минерали, като магнезий, цинк, фосфор, които са важни за здравето на нервната и сърдечносъдовата системи.

Кисело мляко

Киселото мляко е по-добрият избор от прясното. То е богато на ферментирали полезни бактерии, които подпомагат здравето на червата, чревните бактерии и имунната система. Киселото мляко е източник на витамин В12, който е важен за менталното здраве, както и това на сърцето.

5-седмична диета с овесени ядки

Фъстъчено масло

Фъстъченото масло има свойството да потиска глада и да оставя усещане за ситост. То е богато на полезни мазнини и е прекрасна добавка към овесените ядки. Подпомага храносмилането и е чудесен източник на витамин Е, биотин, мед, магнезий, ниацин.

Коментирай