Здраве и красота

Какво се случва в тялото, ако ядете овесени ядки всеки ден?

Все полезни промени

11.02.2020г. / 08 23ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Овесените ядки са изключително полезна алтернатива на сладките и тестени закуски, които носят изключително много излишни калории и почти никаква съществена хранителна стойност. Овесените ядки са с пълнозърнеста структура. Богати са на множество важни хранителни вещества, даващи енергия и подпомагащи добрия метаболизъм, от който произтичат всички функции в тялото.

Какво се случва в тялото, ако не ядете достатъчно плодове и зеленчуци

Какво ще се случи в тялото ви, ако ядете овесени ядки всеки ден?

Ще усетите ефекта на антиоксидантите

Овесът е истинска суперхрана и като такава той е изключително богат на антиоксиданти. Те потискат възпалението в различни части на тялото, тъкани и органи, което подобрява здравословното състояние и метаболитните процеси, и освен това запазват младостта на клетките за по-дълго.

Овесът съдържа повече от 20 уникални полифенола, които имат силна антиоксидантна активност. Редовната консумация на овесени ядки допринася за превенцията на сърдечносъдови заболявания, лош холестерол, диабет, възпаления на нервната система.

Какво се случва в тялото ви, когато намалите въглехидратите?

Ще повишите приема на важни макроелементи

Овесените ядки са източник на протеини с високи качества. Като пълнозърнест продукт той съчетава голямо количество фибри със сложни въглехидрати, растителни протеини и мазнини. В него се съдържат още витамини от група В и желязо. Ако ежедневният ви хранителен режим съдържа порция овесени ядки със сигурност организмът ви ще получава много повече и по-качествени хранителни вещества всеки ден, отколкото ако ядете филия хляб или сандвич например.

Какво се случва в тялото, когато ви прегърнат?

Ще имате повече енергия

Тъй като растителните протеини и сложните въглехидрати в овесените ядки се разграждат бавно, ако закусвате с купичка овес с кисело мляко например, ще имате много енергия през целия ден. Не само ще се чувствате по-дейни, но и организмът ви ще разполага с достатъчно енергия, за да извършва всички сложни функции, от които зависи здравословното ви състояние.

Какво се случва в тялото, когато отидете на работа болни?

Свързани статии

Ще се чувствате сити по-дълго

Ако се опитвате да отслабнете, вероятно се стремите да се ограничавате в калориите, които приемате през деня. Овесените ядки могат да ви помогнат в тази борба, защото създават усещане за ситост за по-дълго, което ви предпазва от посягане към вредни и калорични храни между основните хранения.

Какво се случва в тялото ви, когато не ядете достатъчно протеини?

Метаболизмът се ускорява

За да постигнете по-добра фигура се нуждаете от ускоряване на метаболизма. Освен с упражнения и подобаваща двигателна активност това може да се постигне и с подходящата храна. Овесените ядки са такава храна, която подпомага ускоряването на метаболизма и по-бързото усвояване на веществата и разграждане на мазнините.

Какво се случва в тялото, когато спрете газираните напитки

Ще отслабнете

Заради сложните въглехидрати в състава си овесените ядки са подходяща храна за диабетици и хора, застрашени от диабет, защото те не повишават рязко нивата на кръвна захар и инсулин в кръвта. Когато те се запазват стабилни, опасността от излишно трупане на мазнини е по-малка. В дългосрочен план, замествайки едно хранене с овесените ядки, се очаква дори да свалите килограми, което е чудесен бонус.

Какво се случва с тялото, когато не тренирате достатъчно?

Коментирай