Лятото е почти тук и нямаме търпение да му се отдадем изцяло, с неговите прелестни слънчеви дни, дълги и топли вечери, морски изгреви и залези. Тази идилична картина изплува в съзнанието ни винаги, когато чуем лято. Винаги. Но наред с емоциите, които акомпанират на този прекрасен сезон, има нещо, за което трябва задължително да помислим и да се погрижим. Това е здравето и красотата на кожата ни, която през лятото ще е изложена на много слънце, морски бриз и пясъчни приключения, но и атмосферни предизвикателства.

За да се насладим на вълнуващи изживявания в топлите месеци, следва да спазваме стриктна козметична рутина и грижа за кожата, така че тя да премине през горещите и жарки дни, без да бъде засегната.

Нанасяйте редовно слънцезащита

Една от най-честите грешки, които всеки от нас допуска е да нанесе слънцезащитен продукт веднъж на ден, повечето пъти сутрин и през целия ден след това да не поднови грижата за кожата.

Когато обаче прекарваме голяма част от времето си навън, според много дерматолози е препоръчително да се нанася слънцезащитна грижа на всеки два часа, а ако кожата се мокри, може би и по-често. Не забравяйте, че водата лесно отмива защитния продукт от кожата и така се намалява значително неговата ефективност. Затова, когато сме на плажа би било добре да сме стриктни с нанасянето на продукт.

Следете за срока на годност на слънцезащитната си козметика

Тези дати, изписани на опаковката не са просто формалност, а имат отношение към нашата безопасност. Проверявайте редовно срока на годност на слънцезащитните продукти и след като отворите такъв, следете колко време е безопасно да се използва и не преминавайте ограничителния период. Ако използвате слънцезащитна козметика с изтекъл срок на годност, рискувате да навредите на здравето си, мислейки, че го защитавате. Уви, това не е възможно и е важен детайл от грижата за кожата ни.

Бъдете внимателни с ексфолирането на кожата

Прекомерното ексфолиране може да „оголи“ твърде много кожата и да я направи изключително чувствителна, а през летните месеци това може да доведе до възпаления и слънчеви изгаряния. Избягвайте да ексфолирате кожата повече от 1 път в седмицата през топлия сезон и особено внимателни бъдете с лицето. През лятото кожата на лицето ни е под голям стрес вследствие на горещините и това я прави много уязвима. Грижете се за нея с внимание и обич, за да ви се отплати в замяна с красив и сияен тен.

Пазете деликатните зони, които много често забравяме да защитим

Когато нанасяме слънцезащитна грижа за кожата не пропускаме лицето, ръцете и краката, но пък често забравяме за други също много важни зони от тялото. Някои от тях са много уязвими и деликатни, и пренебрегването им може да доведе също до дискомфорт и дори изгаряне. Такива зони са устните, пръстите на краката, ушите, клепачите.

Използвайте ултраширокоспектърна слънцезащита, която ви защитава изцяло

Един от най-новите слънцезащитни продукти на Avène – Intense Protect 50+, е с разширен спектър на действие, който предпазва не само от UVB и UVA лъчите, а обхваща и опасната част от слънчевия спектър: високоенергийната видима синя светлина.

Иновативният филтър за ултра висока слънцезащита TriAsorB™, който се съдържа в Intense Protect 50+, е високо постижение и дело на Pierre Fabre, след 20 години проучвания в областта.

Първият ултра широкоспектърен слънцезащитен филтър е вдъхновен от естествената защитна сила на меланина. Иновативният филтър не само предпазва от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи и синята светлина, но и осигурява защита от формиране на клетъчни ДНК лезии.

Intense Protect 50+ осигурява слънцезащита, която е подходяща и за най-интензивните условия на слънцегреене, както и за най-чувствителната кожа. Продуктът на Avene осигурява защита в екстремни условия като тропически климат, голяма надморска височина, джунгли, пустини и при водни спортове.

Хибридната му текстура позволява абсорбция за 3 секунди, интензивна хидратация за 8 часа и предпазва от изсушаване.

Продуктът има Nude нюанс, който осигурява прозрачен и невидим завършек, без да оставя бели следи, дори при по-тъмна кожа.

Intense Protect 50+ е ултраустойчив на вода и изпотяване. Той е изключително подходящ за цялото семейство, тъй като може да се използва не само от деца и възрастни, но и от кърмачета от 6 месеца (не забравяйте, бебета и малки деца не трябва да бъдат излагани на директна слънчева светлина и трябва да носят защитно облекло), както и от бременни жени. Формулата му осигурява много висока кожна и очна толерантност, без да има аромат и без да щипе очите, което бързо ще го превърне в любимия слънцезащитен продукт на всички в семейството.

Подходящ е за нанасяне и при пациенти след хирургична намеса, както и при белези и татуировки след реепителизация.

Само с четири филтъра и намалена концентрация на слънчеви филтри, без силикони, формулата на Intense Protect 50+ е с респект към околната среда и оптимална биоразградимост. Създадена е с неекотоксични слънцезащитни филтри, без да оказва въздействие върху коралите, фитопланктона и зоопланктона и така предпазва морското биоразнообразие.

Избягвайте да взимате горещ душ

Горещата вода и парата в банята през лятото може да допринесат за дехидратацията на кожата, затова най-добре ще е да се къпете с хладка вода. Тя помага порите да останат чисти, а кожата – свежа и сияйна.

Обърнете специално внимание на устните

Един от най-често срещаните митове за слънцезащитата гласи, че устните не страдат от слънчево изгаряне. Но фактите сочат обратното, а именно, че слънчевите лъчи могат да имат негативно отражение върху деликатната кожа на устните и да доведат до изгаряне.

Хидратирайте се отвън и отвътре

Предстоят ни месеци с високи температури и макар да очакваме топлото време с нетърпение, не бива да подценяваме колко е важно да хидратираме тялото достатъчно и да не позволяваме да се обезводни. Освен да пием поне 7-8 чаши вода на ден, можем да допринесем за хидратацията на кожата и посредством козметиката, която използваме.

Intense Protect 50+ осигурява интензивна хидратация за 8 часа, според клиничните резултати на продукта, както и спомага ефективно да се предпази кожата от изсушаване.

Използвайте грим с по-лека формула

През лятото можем спокойно да намалим количеството грим, което обичайно нанасяме, като това ще помогне на кожата ни да диша по-добре и да запази свежия си вид. Насочете се към гримове, които са с по-лека и щадяща формула, за да облекчите дискомфорта, който кожата изпитва при високата влажност и горещините през летния сезон.

Слънцезащитата е задължителна дори и в облачно време

През лятото също може да има дни, в които да не е много слънчево, но това не бива да ни заблуждава, че можем да пропуснем стъпката с нанасяне на фотозащита. UV-лъчите преминават през облаците и биха могли да нанесат поражения върху незащитената ни кожа, независимо, че е мрачно и облачно. Предпазвайки кожата си от UV-лъчите ние не само се грижим за здравето ѝ, но и забавяме стареенето ѝ, както и формирането на бръчки и фини линии.