Здраве и красота

Защо не трябва да правите комплимент за отслабването на някого?

И какво да кажете вместо „Много си отслабнал/а“

27.05.2021г. / 08 39ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

На почти всеки човек в даден момент се е налагало да се бори с излишните килограми, някои с повече, други с по-малко. Усилията в отслабването не са никак малко. Борбата с излишното тегло е една трудна, тежка и неравностойна битка, която водим със самите себе си, с глада си, с лакомията си, а в немалко случаи и с редица здравословни проблеми, причиняващи наддаване на тегло.

10 съвета за отслабване, които всъщност наистина работят

Когато сте свалили килограми и това е видимо, вероятно сте чули не една и две похвали колко сте отслабнали. И вероятно не ви става никак приятно това да бъде отбелязвано, особено пред други хора.

От друга страна, ако вие сте човекът, който отправя комплимент за постигнатите резултати в отслабването на друг, трябва да знаете, че е важно да внимавате какво казвате и в начина, по който го казвате. Сигурно ви е трудно да отминете видимото и да не отправите похвала за външния вид на човека срещу вас, но е по-добре да внимавате какво казвате.

Трикове за отслабване от нутриционистите

Защо не трябва да възкликвате „Колко си отслабнал/ а!“ или да отправяте други комплименти, свързани с теглото на човека срещу вас?

Може да насърчите старите му навици

Ако човек е положил усилия да отслабне, почти сигурно е, че се е подложил на немалко лишения. Когато всички наоколо му повтарят колко е слаб и колко добре изглежда, рискът да се отпусне и да се върне към старите си нездравословни навици съществува.

Отслабването може да не е било по добър повод

Ако отправите похвала за отслабването на някого, а то не е било преднамерено и не се е случило, защото човекът е искал, а защото е имал здравословен проблем, ще бръкнете в нечия дълбока рана. Затова е добре да се предпазвате от необмислени възклицания преди да сте разбрали причината за трансформацията му.

4 тайни на успешното отслабване

Това подчертава колко зле е изглеждал преди

Понякога добронамереният комплимент може да нарани също толкова силно, колкото и обидата. Ако ахнете от възхита, когато видите познат или приятел, който е отслабнал значително, вероятността да го обидите е по-голяма, отколкото да му направите комплимент. Тази реакция може да бъде възприета, като че човекът е изглеждал зле преди, а най-после е достоен за похвала. В духа на позитивното отношение към тялото във всичките му форми и размери, такива похвали са неприемливи. С такива комплименти и констатации насърчавате слабите тела и фигури, а пренебрегвате едрите такива.

Какво да кажете вместо това?

Задайте приканващи въпроси

Попитайте човека срещу себе си как е, как върви животът, какво ново около него като цяло. Подканете го с въпросите си сам да сподели дали е полагал усилия да промени живота и тялото си. Ако той повдигне тази тема отбележете, че изглежда страхотно. Не бързайте да повдигате темата вие, за да не навлезете в болезнена територия.

Навици вечер, които помагат за отслабване

Покажете, че се радвате да го/ я видите

„Много се радвам да те видя! Изглеждаш страхотно“ е начин да се измъкнете от ситуацията, като същевременно не отминете факта, че човекът изглежда прекрасно.

„Изглеждаш щастлив/ а“

Когато някой изглежда добре, той се и чувства добре. Можете да обърнете внимание именно на излъчването на човека, на енергията, която струи от него. Подчертайте, че усещате колко сияе усмивката на човека и колко се радвате да го видите такъв.

3 камъка, помагащи за отслабване

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
titia ( преди 2 години )
kato se znaia kolko sum debeli4ka , trudno bih poviarvala na komplimenti , koito moje i da sa iskreni
отговор Сигнализирай за неуместен коментар