Здраве и красота

Храни, които да избягвате при диабет

Повишават много кръвната захар

04.06.2021г. / 12 38ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Диабетът е коварна болест, която засяга все повече хора по света. Той е една от водещите причини за преждевременна смърт в редица развити страни. Усложненията, до които води недобре контролираният диабет, са и едни от причините за влошаване качеството на живот и риска от ранна смърт.

Вредни навици, които са пагубни, ако имате диабет тип II

При диабет организмът не успява да обработи постъпилите въглехидрати и захари чрез храната. Той не може да ги използва за енергия. При диабет тип 2 постъпилите въглехидрати се складират под формата на мазнини. Клетките стават устойчиви и резистентни към инсулина, което причинява натрупване на глюкоза в кръвта. При диабет тип 1 панкреасът не е в състояние да произвежда достатъчно инсулин, за да може захарите да бъдат усвоени.

Няма лечение за диабета. Той обаче може да се контролира чрез правилно хранене, достатъчно движение и включване на подходящи медикаменти при нужда. Това ще определи вашият лекар.

Вредни навици, които водят до диабет тип 2

Кои са храните, които не е добре да консумирате при диабет?

Оризови крекери

Нашумелите оризови крекери са любима междинна закуска или лакомство за мнозина. Те не съдържат глутен и този факт привлича много хора, карайки ги да смятат тази закуска за здравословна. Освен това в повечето случаи оризовите крекери са и бедни на калории в зависимост от това дали се предлагат в изчистен вариант или с добавки и овкусители.

Оризовите крекери обаче са забранени при диабет от който и да е тип, както и при инсулинова резистентност. Те са с висок гликемичен индекс, какъвто е и този на белия ориз. Това ги прави неподходящи за страдащи от диабет. Консумацията на храни с висок гликемичен индекс е рискова за хора с това заболяване, тъй като тези храни причиняват резки скокове в кръвната захар много над допустимите за здравето стойности.

Забранени храни при предиабет

Бял хляб

Белият хляб и производните му тестени храни от бяло брашно са едни от най-вредните за хората с диабет. Те предизвикват резки скокове на кръвната захар. Белият хляб има висок гликемичен индекс. Ако имате проблем с усвояването на въглехидратите и захарите трябва да се откажете от него напълно.

Плодов сок

Прясно изцеденият плодов сок (фреш) се смята за една от най-здравословните напитки, тъй като не съдържа добавени захари и е изцяло природна. Това обаче не е добър избор за диабетици. Плодовите захари също повишават кръвната захар, особено в отсъствието на фибрите и пулпата на плодовете, които забавят усвояването на захарите.

Свързани статии

Най-полезните плодове при диабет

Мед

Медът е друга здравословна храна, заместител на трапезната захар, който обаче не трябва да се консумира от диабетици. Медът е с висок гликемичен индекс. Индексът му зависи от степента на рафинираност. Суровият мед е с най-нисък индекс, но с него също трябва да се внимава, тъй като предизвиква скок в кръвната захар.

Сладкиши

Всички сладкиши, направени от бяло брашно и съдържащи захар във всичките ѝ форми, са забранена храна за страдащите от диабет. Тези сладки удоволствия крият двоен риск – от бялото брашно и от захарите. Освен това в много от тях, най-вече в готовите и пакетираните, се съдържат трансмазнини, които допълнително утежняват здравословното положение при диабет, а и не само. Вредни са и за здрави хора.

Полезни съвети за закуската за диабетици

Коментирай