Здраве и красота

Забранени храни при предиабет

Какво не трябва да консумирате, за да се предпазите от диабет

23.05.2021г. / 05 25ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Диабетът е опасно състояние, което може да възникне по различни причини. Диабет тип 2 настъпва, когато в продължение на години или десетилетия консумацията на въглехидрати е изтощила до краен предел панкреаса, който спира да произвежда инсулин. Тогава настъпва диабет. Диабет тип 1 в повечето случаи настъпва като автоимунна реакция, при която функционалните клетки на панкреаса биват увредени, заради което отново спира производството на инсулин – хормон, необходим за разграждането на глюкозата в кръвта.

Спрете диабета с тези 5 съвета

Предиабет е състояние, което потенциално вещае настъпване на диабет в даден момент от живота на човек, който не контролира приема си на въглехидрати. За щастие предиабетът е контролируем, дори обратим, ако сте достатъчно постоянни и стриктни в диетата и двигателния режим. Така че надежда има.

Връщането в релси на обмяната на веществата е нещо, което зависи от промяната в храненето и достатъчно добрата физическа активност, която подпомага усвояването на хранителните вещества, предпазва от трупане на мазнини и контролира нивата на хормоните в кръвта.

Тоталното изключване на някои храни обаче не е добра стратегия в дългосрочен план. Изследванията показват, че пълното премахване на сладкото от храненето например, има негативни ефекти. Изследване от 2020 година, цитирано от shape.com показва, че хората, които си позволяват малки лакомства от време на време, са имали значително по-добри резултати както в контролирането на предиабета, така и в поддържането на оптимално тегло за разлика от онези, които са се отнесли твърде рестриктивно към себе си и тотално са изключили всичко „вредно“ от менюто си, пише healthdigest.com.

Типове храни, които намаляват естествено кръвната захар (галерия)

Кои са храните, които задължително трябва да се избягват при предиабет?

Нездравословни мазнини и масла

Двете основни групи храни, които хората с предиабет трябва да ограничат или да изключат напълно от менюто си, са нездравословните мазнини и масла, както и простите въглехидрати.

Според учени от Университета в Мичиган, едни от най-нездравословните масла са кокосовото и палмовото. Намаляването на такива високомаслени продукти в диетата е полезен ход при предиабет.

Специалистите съветват да се ограничи до минимум и консумацията на високомазнинни меса, а да се наблегне на по-сухите такива, които съдържат полезни протеини, като пуешко, пилешко, постно говеждо и свинско (тоест без тлъстини), риба, домашни птици.

Скрити признаци на предиабетно състояние

Повечето предварително опаковани храни съдържат наситени мазнини и трансмазнини (хидрогенирани мазнини), които са вредни не само за страдащите от предиабет, но и за всички останали.

Пържените храни също влизат в този списък, като потенциално вредни и повишаващи риска от диабет в дългосрочен план. Те влошават и липидния профил, като повишават нивата на холестерол и триглицериди в кръвта. Това има негативни ефекти и върху сърдечносъдовата система.

Прости въглехидрати

Ограничаването на пакетираните и предварително приготвени храни ще ви помогне да намалите приема не само на вредни мазнини, но и на прости въглехидрати. Простите захари повишават кръвната захар рязко, влошават инсулиновата резистентност и водят след себе си риск от възникване на диабет. Простите въглехидрати повишават рязко нивата на глюкозата в кръвта, като не носят на организма никаква допълнителна хранителна стойност.

Много хора имат диабет тип 2 без да знаят

Сложните въглехидрати, от друга страна, са противоположност на простите, като те се разграждат бавно, носят важни хранителни вещества на организма и допринасят за поддържането на стабилни нива на глюкоза в кръвта.

Сложните въглехидрати се съдържат в пълнозърнестите храни, плодовете, зеленчуците, варивата, бобовите култури. Те съдържат фибри и растителни протеини, които забавят усвояването на въглехидратите и доставят енергия на тялото.

Тревожни сигнали, че сте в риск от диабет

За хората с предиабет е добре да ограничат или почти да изключат от храненето си всички храни от бяло брашно, бял ориз, картофи, както и храните с висок гликемичен индекс, които предизвикват резки скокове в нивата на кръвната захар. По този начин ще успеят да контролират предиабета и ще намалят риска от отключване на диабет.

Коментирай