Здраве и красота

Противовъзпалителна маска със сминдух и мед за сияеща кожа

Съдържа мощни антиоксиданти, борещи се с акнето и стареенето

12.06.2021г. / 05 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Семената от сминдух могат да надскочат многократно ползите си в кулинарията. Освен в кухнята можете да ги използвате и за красотата и здравето на кожата си. Семената от сминдух имат много мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които могат да забавят стареенето, да намалят симптомите на акне, да потиснат възпаленията, да намалят омазняването и лъщенето, да подпомогнат изравняването на тена след пигментация.

6 причини да консумирате семена от резене

Семената от сминдух са богати на ниацин, калций, желязо и витамин А. Те имат подхранващи свойства и за косата – от корена до върха ѝ. Маските със сминдух могат да се използват и за облекчаване на пърхот.

Маската със сминдух потиска производството на себум от кожата. Тя действа като естествен ексфолиант, който стимулира обновяването на кожните клетки, като същевременно намалява лъщенето.

Какво помага при косопад?

В противовъзпалителната маска за лице със сминдух има и мед. Медът е както прекрасен хидратант, така и съставка с мощни антибактериални свойства, които чудесно допълват противовъзпалителните качества на сминдуха.

Свързани статии

Съставки на маската:

  • 1 чаша семена от сминдух;
  • 2 чаши вода;
  • 1 чаена лъжица мед.

Домашни пийл-оф маски за лице за красива кожа

Накиснете семената в купа с вода. Оставете ги за през нощта. На следващия ден прецедете семената и ги сложете с меда в блендер. Пасирайте до получаване на гладка смес. Нанесете върху лицето и шията. Оставете да действа 20-30 минути. Маската ще се сгъсти и ще стане трудна за измиване, но това е нормално.

Изплакнете с хладка вода. Нанесете хидратант или овлажнител.

Коментирай